Ця нешкідлива звичка підвищує ризик розвитку інсульту на 24%: вчені

Ця нешкідлива звичка підвищує ризик розвитку інсульту на 24%: вчені

Інсульт та гіпертонія мають тісний взаємозв’язок. Гіпертонія, яка характеризується високим артеріальним тиском (від 140 мм/рт.ст), є одним з основних факторів ризику розвитку інсульту.

Як гіпертонія впливає на розвиток інсульту

  • Постійно підвищений артеріальний тиск може пошкодити судини. Це може спричинити утворення тромбів або розрив судинної стінки, що може призвести до інсульту.
  • Високий кров’яной тиск може призвести до утворення дрібних тромбів, які можуть блокувати дрібні судини в мозок та стати причиною розвитку мікроінсультів та ішемічної хвороби мозку. Це збільшує ймовірність появи інсульту.
  • Підвищений кров’яной тиск змушує серце інтенсивніше перекачувати кров. Це може призвести до потовщення стінок лівого шлуночка серця (гіпертрофії), що збільшує ризик тромбоемболії.

Вчені з лікарні Сяньян Центрального Південного університету (Китай) виявили, що полуденний сон збільшує ризик інсульту та гіпертонії. Вони проаналізували дані Британського біобанку про стан здоров’я 358 451 особи. Усіх їх поділено на групи залежно від частоти напівобідньої дрімоти: «ніколи/рідко», «іноді» та «зазвичай».

Як виявилось, у людей, які мали звичку спати протягом дня, ризик гіпертонії збільшувався на 12%, а інсульту — на 24% у порівнянні з тими, хто не відпочивав. При цьому ризик гіпертонії у пацієнтів віком до 60 років підвищувався до 20%, тоді як у респондентів віком від 60 років — на 10%.

У тих, хто любить подрімати в обідню перерву, ризик гіпертонічного ризику збільшувався на 40%. І хоча не можна сказати, що саме денна дрімота викликає ці серцево-судинні порушення, все ж таки вона призводить до нічного безсоння, яке погіршує стан здоров’я.

Контроль за артеріальним тиском знижує ризик розвитку інсульту. Це може бути досягнуто шляхом зміни способу життя (здорове харчування, фізична активність) і приймання антигіпертензивних препаратів під контролем лікаря.

Дослідження опубліковано в журналі Hypertension («Гіпертонія»).

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама