Ця рідкісна група крові є лише у 43 людей у світі

Ця рідкісна група крові є лише у 43 людей у світі

Як відомо, існує чотири групи крові: A, B, AB та O. Кожна з них має резус-фактор, позитивний або негативний. Існує і так звана «золота кров». Що відрізняє її власників?

«Золота кров» — найрідкісніша. Про її унікальність свідчить резус-фактор, який не є ні позитивним, ні негативним, — вчені назвали його Rh zero.

Розподіл на групи крові пов’язаний із наявністю в еритроцитах характерних білків — антигенів групи крові. Зараз описано 32 такі системи. Найбільш важливими є основні групи систем AB0 та Rh.

Крім антигенів А та В, у крові є антиген D. Він зустрічається у 85% людей і вказує на резус-позитивну групу крові. За відсутності антигену D йдеться про резус-негативну групу.

При переливанні крові люди з резус-фактором можуть здавати кров носіям як для резус-негативного, так і для резус-позитивного факторів. Кров людей із позитивним резус-фактором може бути перелита таким самим. Кров 0 Rh- вважається універсальною, тому її можна переливати будь-кому. «Золота кров» не містить жодного з 61 резус-антигена, тому вона не є ні позитивною, ні негативною. Це резус-фактор нуль.

Перший випадок нульового резус-фактора було виявлено та описано у 1961 році у мешканки Австралії. За оцінками вчених, кожна шоста мільйонна людина у всьому світі може мати «золоту кров». Досі було підтверджено лише 43 випадки людей з цією рідкісною групою крові.

Як і будь-яка інша група крові, «золота кров» передається у спадок. Причиною є мутація у гені RHCE. Це явище, відоме як аутосомно-рецесивне успадкування, при якому людина успадковує дві копії гена, що мутував, по одній від кожного батька.

Люди із «золотою кров’ю» вважаються універсальними донорами для інших людей із рідкісними групами крові. Однак для них наявність «золотої крові» є величезним тягарем, адже у разі проблем зі здоров’ям пошук відповідної крові для них межує з дивом. Тому власникам «золотої крові» рекомендується віддавати її про всяк випадок собі.

Реклама
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Реклама
Гастрит із підвищеною кислотністю
Причини розвитку гастриту з підвищеною кислотністю...
Діарея: психосоматика
Діарея при тривожному розладіПсихогенна діарея — с...
Реклама
Рослинна дієта знижує ризик розвитку раку кишківника: лікар
Рак товстого кишківника, або колоректальний рак, —...
Експерти розповіли, як за кілька хвилин діагностувати хворобу Альцгеймера на ранній стадії
Хвороба Альцгеймера на ранній стадії може виявляти...
Реклама