Вчені назвали критичну для організму температуру приміщення взимку

Вчені назвали критичну для організму температуру приміщення взимку

Деякі дослідження показують, що проживання у прохолодному та темному приміщенні підвищує ризик розвитку афективного розладу — форми депресії, характерної для певної пори року. Проте англійські експерти вважають, що вплив холоду на організм людини може бути значно серйознішим. Згідно зі статистикою, якщо температура у квартирі в холодну пору року становить менш ніж 18°C, це викликає 3500 додаткових летальних наслідків. А також може стати причиною розвитку багатьох захворювань. Ось деякі з них.

1. Респіраторні інфекції

Холодне повітря послаблює імунну систему. Дослідники Єльського університету (США) провели досліди на лабораторних мишах. Виявилося, що при нижчих температурах клітини, що вистилають дихальні шляхи гризунів, виділяють менше інтерферону. Ці білки виробляються імунними клітинами для захисту проти патогенів. Чим їх менше, тим слабший імунітет. Це може спричинити виникнення застуди, грипу або COVID-19.

2. Астма та алергія

— Холодне повітря дратує дихальні шляхи, що утруднює дихання. Застуда є поширеним тригером для таких захворювань, як хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ) та астма, і призводить до небезпечних для життя загострень та нападів, — каже співробітник Британського фонду з вивчення легенів та астми Сара МакФадьєн, цитує портал Gazeta.pl.

У холодному та сирому приміщенні розвивається пліснява, що викликає алергію, особливо у дітей.

3. Серцево-судинні захворювання

Холод викликає звуження судин, що ускладнює кровообіг. Це може призвести до розвитку захворювань серцево-судинної системи, таких як ішемічна хвороба серця (ІХС). При температурі нижче 12°C збільшується ризик появи інсультів та інфарктів.

4. Порушення сну та депресія

Фахівці благодійної організації Sleep («Спати») вважають за краще засипати при кімнатній температурі 16–18°C. Але якщо стовпчик термометра в спальні опуститься нижче 12°C, організм дасть збій. Це призведе до виникнення депресії та погіршення психічного здоров’я.

Наслідки можуть залежати від багатьох факторів, таких як вік, вага, наявність хронічних захворювань. Підтримання тепла в холодну пору року та вжиття відповідних запобіжних заходів допоможуть зберегти здоров’я. 

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама