Вчені ідентифікували сорт меду, який може блокувати ракові клітини
Мед може містити різні біологічно активні речовини, такі як антиоксиданти, які можуть позитивно впливати на здоров’я. Вчені Політехнічного університету Марке (Італія) спільно з іспанськими колегами вирішили вивчити антиоксидантні властивості медів, передусім цитотоксичні, проти раку товстої кишки.
Експерти порівняли ефективність відомого меду мануки із медом полуничного дерева. Обидва види меду індукували цитотоксичність і загибель клітин, але мед полуничного дерева викликав вищий відсоток інгібуванні зростання клітин.
— Лікування цим медом блокує цикл ракових клітин, регулює певні гени та інгібує міграцію клітин, — зазначив керівник дослідження Мауріціо Баттіно, цитує портал Green Me.
При цьому він наголосив, що протипухлинний ефект покращується при тривалій терапії.
Раніше вже було відомо про терапевтичні властивості полуничного дерева, але вчені вперше заявили про його протиракові якості. Нагадаємо, полуничне дерево має протизапальні властивості щодо жовчовивідних шляхів, печінки та всієї кровоносної системи. Крім цього, є спазмолітичним, антисептичним та протизапальним засобом.
Дослідники пояснюють це тим, що в листках полуничного дерева містяться дубильні речовини, а в плодах — пектин та вітаміни. Крім цього, полуничний деревний мед має бальзамічні, антисептичні, сечогінні та спазмолітичні властивості. А завдяки ніжному смаку може сподобатися найвишуканішому гурманові.
Дослідження опубліковано в Journal of Functional Foods («Журнал функціональних харчових продуктів»).