Вчені ідентифікували стовбурові клітини, за допомогою яких можна вирощувати органи у чашках

Вчені ідентифікували стовбурові клітини, за допомогою яких можна вирощувати органи у чашках

Екстраембріональні клітини можуть використовуватися для створення органів та тканин у лабораторних умовах. Ці клітини мають здатність диференціюватися в різні типи клітин в організмі та можуть бути спрямовані на специфічні лінії розвитку.

Вчені Копенгагенського університету (Данія) провели досліди на лабораторних мишах, що дозволило виявити альтернативний шлях проходження деяких клітин для створення органів. Це дозволить використовувати їх як можливе джерело для вирощування органів у чашці.

Як відомо, стовбурові клітини мають неймовірну здатність створювати клітини таких органів, як печінка, підшлункова залоза та кишківник. Протягом багатьох років дослідники намагалися за допомогою ембріональних стовбурових клітин виростити органи та інші частини тіла. Однак, незважаючи на кілька спроб, виявилося, що в лабораторних умовах стовбурові клітини не дозрівають. Новий вид цих клітин дозволяє пропустити цей етап і досягти успіху.

— Ми знайшли новий маршрут, який використовує ембріон, та визначили проміжну стадію. Різні типи стовбурових клітин можуть використовувати її для створення кишківника та інших органів, — сказав вчений Мартіна Прокса, цитує портал SciTechDaily.

Дослідження було зосереджено на плюрипотентних та ендодермальних екстраембріональних стовбурових клітинах. Екстраембріональні клітини ентодерми є новою лінією стовбурових клітин, ідентифіковану тією ж дослідною групою кілька років тому. Вони діють як ключові клітини, поставляючи кишково-шлунковим органам мембрани.

— Ми визначили альтернативний шлях, який так звані екстраембріональні клітини можуть використовувати для створення органів кишківника в ембріоні. Потім ми взяли наші позаембріональні стовбурові клітини ендодерми та розвинули їх у кишкові органоподібні структури у чашці, — зазначив керівник дослідження, професор Джошуа Брікман.

Ембріональні стовбурові клітини мають більшу потенційну здатність до диференціації, ніж дорослі стовбурові клітини. Але їх використання викликає етичні та юридичні питання, оскільки для їх вилучення потрібно знищення ембріона. Дослідження також ведуться в області перепрограмування дорослих клітин індуковані плюрипотентні стовбурові клітини (iPSC), які можуть бути використані для створення органоїдів і вивчення різних хвороб.

Результати опубліковані в журналі Nature Cell Biology («Біологія природних клітин»). 

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама