Вчені пояснили, чому з віком змінюється запах шкіри

Вчені пояснили, чому з віком змінюється запах шкіри

Запах затхлості, який може бути асоційований зі старечою шкірою, часто пояснюється не лише недостатньою гігієною, а й змінами структури шкіри. Це супроводжується виділенням природних масел та потів, а також біохімічними процесами, що відбуваються в організмі.

Гігієна не допоможе

Японські вчені виявили, що старечий запах утворюється внаслідок зміни хімічних речовин, які виробляє організм.

Фахівці провели експеримент за участю 22 добровольців віком 26–75 років. Учасники повинні були протягом трьох ночей спати у спеціальних сорочках, які «вловлювали» запахи. Потім із тканин сорочок виділили молекули для проведення аналізу. 

Дослідники виявили складну суміш хімічних речовин, на яку особливо вік не впливав. Виняток склало з’єднання 2-ноненаль. Його вдалося виявити на сорочках, які носили люди старше 40 років. При цьому його концентрація збільшувалася з віком.

Відомо, що 2-ноненаль утворюється, коли омега-7 ненасичені жирні кислоти, які є на шкірі, розкладаються внаслідок окислення. Близько 40 років шкіра жінок та чоловіків починає виробляти більше жирних кислот. Гормональні зміни, такі як менопауза, можуть сприяти цьому.

Щобільше, з віком шкіра стає «слабшою». Це змушує її натуральні олії окислюватися швидше, виробляючи більше 2-ноненаль. Ця сполука не розчиняється у воді, отже може залишатися на шкірі, незважаючи на ретельну гігієну. Саме тому запах зберігається на тілі та тканинах навіть у дуже акуратних людей.

Цей характерний аромат мають не всі. Як показали дослідження, половина людей віком 60 років, які взяли участь у проєкті, виробляли так мало 2-ноненалей, що їх неможливо було сприймати.

Не треба соромитися 

Доктор Гарвардського університету (США) Сюзанна Митро вважає, що запаху шкіри в похилому віці не слід соромитися. Адже він є природною частиною процесу старіння. Однак багато тім, хто має такий «аромат», це заважає спілкуватися з оточенням. Чи можна позбутися «запаху старості»?

Відповідь знають спеціалісти платформи AgingCare («Догляд за старінням»). Порада експертів проста: достатньо слідувати здоровому способу життя, щоб звести до мінімуму кількість 2-ноненаль. І тоді ніхто не звинуватить у поганій гігієні та не стане повертатиме ніс.

Як захиститися від старечого запаху

  • Регулярно займайтеся фізичними вправами;
  • дотримуйтесь здорового харчування;
  • пийте не менш ніж 2 л води на день;
  • не зловживайте алкоголем;
  • відпочивайте.

Важливо стежити за своїм здоров’ям. Деякі захворювання, такі як цукровий діабет або захворювання печінки, можуть також вплинути на запах шкіри через зміни в хімічному складі поту або виділення шкіри.

Дослідження опубліковано у  Journal of Investigative Dermatology («Журнал дослідницької дерматології»).

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама