Вчені сказали, як за 10 днів покращити стан кишківника

Вчені сказали, як за 10 днів покращити стан кишківника

Ферментовані продукти, такі як йогурт, кефір, ферментовані сири та овочі містять живі мікроорганізми, пробіотики та молочнокислі бактерії, які можуть бути корисні для здоров’я кишківника.

Користь ферментованих продуктів

  • Збільшують кількість «дружніх» бактерій у кишківнику, що сприяє балансу мікробіоти та підтримує його здоров’я.
  • Покращують травлення та засвоєння поживних речовин із їжі.
  • Зміцнюють імунну систему.
  • Знижують ризик розвитку запальних процесів у організмі.

Вчені Стенфордської школи медицини (США) провели дослідження за участю 36 добровольців. Усіх їх поділили на дві групи. Учасники першої протягом 10 днів дотримувалися харчування з вмістом ферментованих продуктів. Учасникам другої було запропоновано продукти з високим вмістом клітковини.

Дослідники проаналізували зразки крові та випорожнення, які були отримані до проведення експерименту, під час нього і через місяць після завершення, коли учасники їли все, що хотіли.

Як показали результати, у добровольців першої групи, до раціону яких входили ферментовані продукти, покращився мікробіом кишківника. При цьому, як зазначили вчені, спостерігалася менша активація у чотирьох типах імунних клітин, а рівень у крові 19 запальних білків знизився. Один із цих білків — інтерлейкін 6 — пов’язаний із такими захворюваннями, як ревматоїдний артрит, цукровий діабет ІІ типу та хронічний стрес.

При цьому у респондентів другої групи, які їли продукти з високим вмістом клітковини (овочі, фрукти, бобові, цілісні зерна), таких ефектів не спостерігалося. Рівень жодного із 19 запальних білків не зменшився, а різноманітність мікробів у кишківнику залишалася стабільною.

Це говорить про те, що дієти з високим вмістом ферментованих продуктів не лише змінюють стан кишківника, але й зміцнюють імунітет, що зменшує ризик запалення. При цьому збільшення кількості клітковини в раціоні на нетривалий час недостатньо для покращення здоров’я кишківника.

Тому лікарі рекомендують підтримувати збалансовану дієту, що включає різноманітні продукти, в тому числі ферментовані. А також приділяти увагу іншим аспектам здорового способу життя, таким як фізична активність, сон та управління стресом.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама