Вчені сказали, як за 10 днів покращити стан кишківника
![Вчені сказали, як за 10 днів покращити стан кишківника](https://medpravda.ua/wp-content/uploads/2024/02/6-17.webp)
Ферментовані продукти, такі як йогурт, кефір, ферментовані сири та овочі містять живі мікроорганізми, пробіотики та молочнокислі бактерії, які можуть бути корисні для здоров’я кишківника.
Користь ферментованих продуктів
- Збільшують кількість «дружніх» бактерій у кишківнику, що сприяє балансу мікробіоти та підтримує його здоров’я.
- Покращують травлення та засвоєння поживних речовин із їжі.
- Зміцнюють імунну систему.
- Знижують ризик розвитку запальних процесів у організмі.
Вчені Стенфордської школи медицини (США) провели дослідження за участю 36 добровольців. Усіх їх поділили на дві групи. Учасники першої протягом 10 днів дотримувалися харчування з вмістом ферментованих продуктів. Учасникам другої було запропоновано продукти з високим вмістом клітковини.
Дослідники проаналізували зразки крові та випорожнення, які були отримані до проведення експерименту, під час нього і через місяць після завершення, коли учасники їли все, що хотіли.
Як показали результати, у добровольців першої групи, до раціону яких входили ферментовані продукти, покращився мікробіом кишківника. При цьому, як зазначили вчені, спостерігалася менша активація у чотирьох типах імунних клітин, а рівень у крові 19 запальних білків знизився. Один із цих білків — інтерлейкін 6 — пов’язаний із такими захворюваннями, як ревматоїдний артрит, цукровий діабет ІІ типу та хронічний стрес.
При цьому у респондентів другої групи, які їли продукти з високим вмістом клітковини (овочі, фрукти, бобові, цілісні зерна), таких ефектів не спостерігалося. Рівень жодного із 19 запальних білків не зменшився, а різноманітність мікробів у кишківнику залишалася стабільною.
Це говорить про те, що дієти з високим вмістом ферментованих продуктів не лише змінюють стан кишківника, але й зміцнюють імунітет, що зменшує ризик запалення. При цьому збільшення кількості клітковини в раціоні на нетривалий час недостатньо для покращення здоров’я кишківника.
Тому лікарі рекомендують підтримувати збалансовану дієту, що включає різноманітні продукти, в тому числі ферментовані. А також приділяти увагу іншим аспектам здорового способу життя, таким як фізична активність, сон та управління стресом.