Вчені виявили ще одну причину появи шизофренії

Вчені виявили ще одну причину появи шизофренії

Вдихання смогу може спричинити або посилити респіраторні проблеми, такі як астма або бронхіт. Щобільше, вплив смогу підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, таких як інфаркт міокарда та інсульту, а також пухлин, особливо легень. Проте нещодавнє дослідження італійських учених показало, що смог може стати причиною розвитку депресії та шизофренії.

Хронічний вплив автомобільного смогу збільшує ризик розвитку психічних захворювань. А при перевищенні його рівня можуть погіршитися наявні психічні стани: ризик депресії збільшується на 13%, а тривожності — на 9%. Про це заявили вчені на Міжнародний семінар RespiraMi, де порушувалися проблеми забруднення повітря та його вплив на здоров’я.

Вчені протягом восьми років спостерігали за 2 млн людей, щоб зрозуміти, як дрібні та наддрібні тверді частинки смогу позначаються на самопочутті респондентів. Виявилося, що при кожному збільшенні на 1 мікрограма твердих частинок на 1 кубічний метр повітря ризик появи депресії збільшується на 13 %, тривожних розладів — на 9 %, шизофренії — на 7 %, особливо у віці від 30 та 64 роки. 

Так само при збільшенні смогу у хворих на 4% підвищується потреба в нейролептиках, антидепресантах та стабілізаторах настрою. Коли якість міського повітря погіршується, також зростає ризик загострення психічних захворювань. Так, у дні з високим вмістом твердих частинок в атмосфері госпіталізація хворих, які страждають на маніакальні напади, збільшувалася майже вчетверо.

— Отримані дані вказують на те, що зміг може бути небезпечним не тільки для серця та легенів, а й для мозку. Він може бути токсичним настільки, що викликає психіатричні патології, ймовірно, через збільшення загального запалення або зміну антиоксидантного захисту, — зазначив професор медицини Серджіо Харарі, пише ANSA.

Також експерти стурбовані негативним впливом на когнітивний розвиток дітей. І радять висаджувати навколо шкіл більше зелених насаджень, що призводить до покращення розумового розвитку.

Як захистити себе від впливу автомобільного смогу

  • Провітрюйте приміщення, особливо коли рівень смогу високий.
  • Уникайте фізичних навантажень на вулиці у періоди смогу.
  • Використовуйте медичні маски, якщо змушені перебувати на вулиці за умов високої концентрації забруднювальних речовин.
  • Підтримуйте здоровий спосіб життя для зміцнення імунітету. Для цього дотримуйтесь правильного харчування та фізичної активності.
Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама