Вода з лимоном може запобігти розвитку ожиріння та цукрового діабету ІІ типу: вчені

Вода з лимоном може запобігти розвитку ожиріння та цукрового діабету ІІ типу: вчені

Лимон є джерелом вітаміну С, містить мало калорій та має низький глікемічний індекс. Багато хто вважає за краще починати свій ранок зі склянки води з лимоном. Вчені підтверджують: такий простий спосіб допомагає знизити рівень глюкози в крові

Зменшує глікемічний індекс

Раніше французькі вчені провели експеримент, під час якого оцінили вплив чорного чаю та лимонного соку на глікемічну реакцію на хліб у здорових дорослих людей. Учасникам дослідження запропонували запивати скибочки хліба чорним чаєм чи лимонним соком. А за три години у них перевірили рівень глюкози в крові. Виявилось, що чай не впливає на глікемічну відповідь. При цьому лимонний сік знижує піковий рівень глюкози в крові в середньому на 30% і затримує більш ніж на 35 хвилин.

Ці результати узгоджуються з попередніми дослідженнями, опублікованими в «Європейському журналі харчування» у 2020 році. Вони показали, що зниження pH їжі може уповільнити перетравлення крохмалю шляхом передчасного інгібування α-амілази слини. Щобільше, дія лимонного соку була схожа на те, що неодноразово спостерігалося при вживанні оцту та інших кислих продуктів. Таким чином, включення кислих напоїв або продуктів у крохмалисту їжу є простою та ефективною стратегією зниження їх впливу на глікемію.

Іншими словами, лимонний сік при вживанні з продуктами з високим глікемічним індексом (ГІ), такими як хліб, знижує їх ГІ та може уповільнити перетворення крохмалю на цукор.

Може зруйнувати зубну емаль

— Завдяки високому вмісту вітаміну С, розчинної клітковини, а також низькому ГІ лимони можуть знайти місце в раціоні, незалежно від того, чи є у вас діабет, чи ні. Є докази того, що лимон може допомогти запобігти ожирінню та розвитку цукрового діабету ІІ типу, — зазначили експерти в інтерв’ю Diabetes Care Community («Спільнота з лікування діабету»).

Проте фахівці радять пам’ятати, що лимонний сік може зруйнувати зубну емаль і спричинити печію. Лимонна цедра містить оксалати, надлишок яких може призвести до утворення каменів у нирках. Тому лимонний сік слід розбавляти водою і пити в міру.

Читайте також: Вода з лимоном може викликати головний біль та печію

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама