Вода з лимоном може запобігти розвитку ожиріння та цукрового діабету ІІ типу: вчені

Вода з лимоном може запобігти розвитку ожиріння та цукрового діабету ІІ типу: вчені

Лимон є джерелом вітаміну С, містить мало калорій та має низький глікемічний індекс. Багато хто вважає за краще починати свій ранок зі склянки води з лимоном. Вчені підтверджують: такий простий спосіб допомагає знизити рівень глюкози в крові

Зменшує глікемічний індекс

Раніше французькі вчені провели експеримент, під час якого оцінили вплив чорного чаю та лимонного соку на глікемічну реакцію на хліб у здорових дорослих людей. Учасникам дослідження запропонували запивати скибочки хліба чорним чаєм чи лимонним соком. А за три години у них перевірили рівень глюкози в крові. Виявилось, що чай не впливає на глікемічну відповідь. При цьому лимонний сік знижує піковий рівень глюкози в крові в середньому на 30% і затримує більш ніж на 35 хвилин.

Ці результати узгоджуються з попередніми дослідженнями, опублікованими в «Європейському журналі харчування» у 2020 році. Вони показали, що зниження pH їжі може уповільнити перетравлення крохмалю шляхом передчасного інгібування α-амілази слини. Щобільше, дія лимонного соку була схожа на те, що неодноразово спостерігалося при вживанні оцту та інших кислих продуктів. Таким чином, включення кислих напоїв або продуктів у крохмалисту їжу є простою та ефективною стратегією зниження їх впливу на глікемію.

Іншими словами, лимонний сік при вживанні з продуктами з високим глікемічним індексом (ГІ), такими як хліб, знижує їх ГІ та може уповільнити перетворення крохмалю на цукор.

Може зруйнувати зубну емаль

— Завдяки високому вмісту вітаміну С, розчинної клітковини, а також низькому ГІ лимони можуть знайти місце в раціоні, незалежно від того, чи є у вас діабет, чи ні. Є докази того, що лимон може допомогти запобігти ожирінню та розвитку цукрового діабету ІІ типу, — зазначили експерти в інтерв’ю Diabetes Care Community («Спільнота з лікування діабету»).

Проте фахівці радять пам’ятати, що лимонний сік може зруйнувати зубну емаль і спричинити печію. Лимонна цедра містить оксалати, надлишок яких може призвести до утворення каменів у нирках. Тому лимонний сік слід розбавляти водою і пити в міру.

Читайте також: Вода з лимоном може викликати головний біль та печію

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама