ВООЗ: половина населення Європи страждає на захворювання порожнини рота

ВООЗ: половина населення Європи страждає на захворювання порожнини рота

Захворювання порожнини рота включають різні стани, що охоплюють зуби, ясна, язик, слизову оболонку порожнини рота та інші структури. Серед них: карієс, гінгівіт, пародонтит.

Згідно з доповіддю Європейського регіону Всесвітньої організації здоров’я (ВООЗ), яка включає 53 країни Європи та Центральної Азії, 50,1% дорослого населення страждають хоча б на одне стоматологічне захворювання, що еквівалентно 466 млн особам.

Карієс є найбільш поширеною проблемою: він вражає 33,6% дорослих та 39,6% дітей віком від одного до дев’яти років. 17,9% жителів країн з високим рівнем доходу страждають на пародонтит. Кожен четвертий втратив бодай один зуб.

Поширеність раку порожнини рота також висока: у 2020 році було зареєстровано 69 856 випадків захворювання та 26 500 смертей. Відповідно до доповіді, захворювання порожнини рота найпоширеніші серед найбільш знедолених верств населення: людей із низькими доходами чи обмеженими можливостями. Тільки в Італії 36,1% населення страждає на карієс, 18,2% — пародонтитом, а 29,4% — втратою зубів.

— Багато основних функцій, таких як мова та спілкування, приймання їжі, дихання залежать від хорошого здоров’я порожнини рота. Проблеми з нею впливають не лише на здоров’я, а й на продуктивність людини, тому необхідно приділити увагу розв’язанню цієї проблеми, — зазначив директор Європейського регіонального бюро ВООЗ Ханс Анрі Клюге, передає інформаційне агентство ANSA.

Для зменшення ризику виникнення таких захворювань експерти рекомендують доглядати порожнину рота, регулярно відвідувати стоматолога та вести здоровий спосіб життя.

Реклама
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Реклама
Гастрит із підвищеною кислотністю
Причини розвитку гастриту з підвищеною кислотністю...
Діарея: психосоматика
Діарея при тривожному розладіПсихогенна діарея — с...
Реклама
Кохання викликає зміни у структурах мозку: лікар
Антрополог і дослідник міжособистісних відносин, д...
Вчені назвали напій, який зволожує організм краще за воду
Молоко містить воду, що робить його чудовим джерел...
Реклама