Високий рівень тестостерону в крові відбивається на запаху шкіри у чоловіків: дослідження

Високий рівень тестостерону в крові відбивається на запаху шкіри у чоловіків: дослідження

Запах людини може розповісти про неї більше, ніж вона сама. За запахом тіла можна визначити не тільки фізичний стан, а й психологічний. Це пов’язано з тим, що запах визначається безліччю чинників, зокрема виділення потових залоз і навіть метаболічними процесами всередині організму.

Вчених Університету Маккуорі (Австралія) зацікавило: чи можуть самотні чоловіки пахнути інакше, ніж зайняті? Вони провели експеримент за участю 82 жінок, яким потрібно було оцінити запах шести чоловіків. Ґрунтуючись на їхніх відповідей, дослідники дійшли висновку, що чоловіки, які ведуть одиничний спосіб життя, пахнуть інтенсивніше, ніж ті, хто живе у стабільних стосунках. На думку експертів, на це впливає різний рівень тестостерону у крові.

Як пояснили дослідники, вищі концентрації цього гормону були відзначені  у самотніх чоловіків,  ніж у тих, хто мав пару. При цьому вчені зазначають, що це не завжди відповідає дійсності, оскільки рівень тестостерону у чоловіків змінюється з віком.

— Сильніший запах тіла допомагає більше виділитися чоловікові, що свідчить про його бажання домінувати. Проте причини появи запаху може бути прозовими. Так, ті чоловіки, які у відносинах, зазвичай, частіше миються. Відповідно, їхня шкіра пахне менш інтенсивно, — пояснив дослідник, доктор Мехмет Махмут в інтерв’ю американському тижневику Newsweek.

Раніше проведене дослідження фахівців Бернського університету (Швейцарія) показало, що запах конкретного чоловіка може бути привабливим для однієї жінки, але непривабливим для іншої. Однак знання особливостей чоловічого запаху може виявитися корисним для кращого сприйняття відмінностей.

Дослідження опубліковано в журналі Frontiers in Psychology («Кордони в психології»). 

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама