Як довго зберігаються в крові антитіла після вакцинації проти COVID-19

Як довго зберігаються в крові антитіла після вакцинації проти COVID-19

Вважається, що у вакцинованих людей або тих, хто перехворів на коронавірусну інфекцію, розвивається імунітет. Він включає антитіла, клітини-вбивці та клітини-помічники. У більшості людей такий імунітет може тривати кілька місяців і навіть років. Однак, згідно з останніми дослідженнями вчених, деякі з клітин, що беруть участь в імунній відповіді, готові викорінювати коронавірус набагато довше. Вся справа у В-клітинах пам’яті.

В-клітини пам’яті, які є типом лімфоцитів, є довгоживучими клітинами імунної системи. Вони можуть розпізнати коронавірус навіть після багатьох років контакту з ним. Це означає, що певною мірою імунітет від COVID-19 може тривати роками. Це не означає, що ми не можемо захворіти, але є добрий шанс легшого проходження хвороби.

Дослідники з Рокфеллерівського університету (США) довели, що після коронавірусної інфекції кількість В-клітин у пам’яті не лише не зменшилася, а й навіть збільшилася. Експерти припустили, що ці спеціалізовані структури можуть виробляти велику кількість антитіл за короткий час, якщо той самий тип патогену знову потрапить до організму.

Слід пам’ятати, що коронавірус змінюється, і вчені не в змозі передбачити всі його трансформації, тому з часом імунітет може зникнути. Реакції імунної системи в окремих людей також різні, тому однозначно відповісти питанням, як довго зберігається імунітет після COVID-19, неможливо.

За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань (CDC), доступні вакцини, особливо у поєднанні з бустерами, забезпечують захист від тяжких захворювань, спричинених останніми варіантами коронавірусу, включаючи BA.5.

Однак імунітету може бути недостатньо, щоб уникнути хвороби. Недавнє дослідження, проведене в Гарвардській медичній школі, показало, що попередній COVID-19 або вакцинація не забезпечують такий самий захист від штамів BA.4 та BA.5.

Дослідження, проведене в Катарі, показало: імунітет, вироблений після зараження «Омікроном», забезпечує 80% ефективності проти повторного зараження варіантами BA.4 або BA.5. Це та інші дані, а також спостереження за хворобами (попри багато інфекцій, смертей менше) свідчать про те, що організм зберігає імунітет після COVID-19.

Дослідження вчених показують, що для розвитку імунітету та підтримки оптимального рівня антитіл у крові необхідно робити бустерну вакцинацію. Це допоможе знизити ризик зараження як COVID-19, а й іншими інфекційними захворюваннями.

Результати досліджень опубліковані у журналі Nature («Природа»).

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама