Як довго зберігаються в крові антитіла після вакцинації проти COVID-19

Як довго зберігаються в крові антитіла після вакцинації проти COVID-19

Вважається, що у вакцинованих людей або тих, хто перехворів на коронавірусну інфекцію, розвивається імунітет. Він включає антитіла, клітини-вбивці та клітини-помічники. У більшості людей такий імунітет може тривати кілька місяців і навіть років. Однак, згідно з останніми дослідженнями вчених, деякі з клітин, що беруть участь в імунній відповіді, готові викорінювати коронавірус набагато довше. Вся справа у В-клітинах пам’яті.

В-клітини пам’яті, які є типом лімфоцитів, є довгоживучими клітинами імунної системи. Вони можуть розпізнати коронавірус навіть після багатьох років контакту з ним. Це означає, що певною мірою імунітет від COVID-19 може тривати роками. Це не означає, що ми не можемо захворіти, але є добрий шанс легшого проходження хвороби.

Дослідники з Рокфеллерівського університету (США) довели, що після коронавірусної інфекції кількість В-клітин у пам’яті не лише не зменшилася, а й навіть збільшилася. Експерти припустили, що ці спеціалізовані структури можуть виробляти велику кількість антитіл за короткий час, якщо той самий тип патогену знову потрапить до організму.

Слід пам’ятати, що коронавірус змінюється, і вчені не в змозі передбачити всі його трансформації, тому з часом імунітет може зникнути. Реакції імунної системи в окремих людей також різні, тому однозначно відповісти питанням, як довго зберігається імунітет після COVID-19, неможливо.

За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань (CDC), доступні вакцини, особливо у поєднанні з бустерами, забезпечують захист від тяжких захворювань, спричинених останніми варіантами коронавірусу, включаючи BA.5.

Однак імунітету може бути недостатньо, щоб уникнути хвороби. Недавнє дослідження, проведене в Гарвардській медичній школі, показало, що попередній COVID-19 або вакцинація не забезпечують такий самий захист від штамів BA.4 та BA.5.

Дослідження, проведене в Катарі, показало: імунітет, вироблений після зараження «Омікроном», забезпечує 80% ефективності проти повторного зараження варіантами BA.4 або BA.5. Це та інші дані, а також спостереження за хворобами (попри багато інфекцій, смертей менше) свідчать про те, що організм зберігає імунітет після COVID-19.

Дослідження вчених показують, що для розвитку імунітету та підтримки оптимального рівня антитіл у крові необхідно робити бустерну вакцинацію. Це допоможе знизити ризик зараження як COVID-19, а й іншими інфекційними захворюваннями.

Результати досліджень опубліковані у журналі Nature («Природа»).

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама