Як мікробіом впливає на здоров’я мозку

Як мікробіом впливає на здоров'я мозку

Доведено, що крихітні мікроби, які є в шлунково-кишковому тракті, можуть впливати й на думки. Існує 3 способи, як це може статися

1. Блукаючий нерв

Вважається, що кишківник і мозок тісно пов’язані через вісь «кишківник-мозок». Щоб зрозуміти, як сигнали з кишківника можуть досягати мозку, багато вчених зосередилися на вивченні блукаючого нерва. Він найдовший з усіх черепних та проходить від стовбура мозку до товстої кишки.

Дослідження показують: те, що відбувається в кишківнику, впливає на мозок. Можливо, мікробіом може безпосередньо впливати на сигнали, що передаються блукаючим нервом у мозок.

2. Імунна система

Більшість імунної системи розташована в кишківнику. І там реагує на інформацію, подану зовнішнім світом, у тому числі мікробіомом.

На думку вчених, мікробіом кишківника та імунна система перебувають у  двосторонньому зв’язку та постійно впливають один на одного. Наприклад, запалення кишківника пов’язано з підвищеним ризиком розвитку депресії.

Вважається, що стан кишкового мікробіому впливає на імунітет декількома способами. Також фахівці припускають, що сигнали мікробіому потрапляють у кровообіг та досягають мозку. А звідти впливають на імунну систему.

3. Метаболіти мікробіому

Щодня ми споживаємо неймовірну кількість різноманітних речовин, які організм здатний легко розщепити. Так, вуглеводи у хлібі швидко перетворюються на глюкозу, яку ми засвоюмо через слизову оболонку кишківника. Попри нам бракує ферментів для розщеплення низки харчових компонентів. І тут можна отримати невелику допомогу мікробіому.

Так, кишківник не може поглинати чи розщеплювати клітковину. Але коли певні бактерії в кишківнику вступають у контакт з її волокнами, то перетравлюють їх та виробляють молекули, так звані коротколанцюгові жирні кислоти (SCFA).

Дослідження показують, що вищі рівні SCFA у кишківнику пов’язані з нижчим рівнем кортизолу. Також вважається, що SCFA можуть заспокоїти запалення та, відповідно, покращити здоров’я мозку і навіть настрій. З цього випливає: те, що відбувається у нашому мозку, насправді є відображенням того, що відбувається у тілі.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама