Як не погладшати на картоплі, макаронах та рисі: експерти

Як не погладшати на картоплі, макаронах та рисі: експерти

Картопля, макарони та рис є улюбленими гарнірами страв багатьох страв. Однак вони містять багато вуглеводів, а картопля, крім них, ще й крохмаль. Це робить ці продукти висококалорійними, а  їх часте споживання викликає появу зайвої ваги. Як можна не допустити її  та при цьому насолоджуватися смаком улюблених страв? Експерти французького журналу для споживачів «60 Millions de Consommateurs» пропонують зменшити глікемічний індекс цих продуктів, що дозволить не погладшати та уникнути «стрибків» цукру.

1. Рис їжте холодним

Дієтологи рекомендують вибирати цілозерновий рис, він містить висівки та клітковину. Варіть його у невеликій кількості води (1:2). І намагайтеся споживати холодним.

2. Макарони — тільки з борошна грубого помелу

Макарони не слід довго варити. Це збільшує глікемічний індекс. Тому паста аль денте, коли макарони не встигають розваритися, цінується не лише гурманами за смак та текстуру, а й дієтологами. І, нарешті, слід пам’ятати, що слід вибирати макарони з борошна грубого помелу.

3. Картопля — разом з овочами

Картоплю також не слід довго варити у воді. Це підвищує її глікемічний індекс та, відповідно, калорійність. На стіл також краще подавати охолоджену картоплю. При охолодженні відбувається падіння глікемічного індексу (зі 100 до 75). Це пов’язано з тим, що крохмаль стає менш розчинним.

Дієтологи радять також уникати приготування пюре та подібних страв, оскільки вони підвищують рівень цукру в крові. Також важливо враховувати поєднання рису, макаронів або картоплі з іншими інгредієнтами. Додавання овочів, білкових джерел та здорових жирів до страв може зробити їх більш збалансованими. При цьому використання соусів, підлив або молочних вершків підвищує ризик появи зайвої ваги. 

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама