Як визначити, що застуда перейшла у пневмонію

Як визначити, що застуда перейшла у пневмонію

Застуда зазвичай викликається вірусами та вражає верхні дихальні шляхи, такі як ніс, горло та бронхіальні трубки. Пневмонія є запальним захворюванням легень, яке може бути спричинене різними мікроорганізмами, такими як бактерії, віруси або грибки.

У деяких людей застуда може прогресувати у пневмонію, особливо якщо ослаблений імунітет чи приєднується вторинна бактеріальна інфекція. Це може статися, наприклад, якщо вірусна інфекція призводить до запалення дихальних шляхів та створює умови для розвитку бактеріальної інфекції. Як зрозуміти, що застуда змінила пневмонія?

1. Біль у грудній клітці

Біль є у спокійному стані. Крім того, посилюється при кашлі та спробі зробити глибокий вдих. Це свідчить про набряк легень — одного або обох. Через набряклість легені збільшуються в розмірах і починають тиснути на нервові закінчення, що знаходяться навколо них. Це викликає біль.

2. Задишка

Якщо задишка з’являється не тільки при фізичних навантаженнях, а й у стані спокою — це ознака того, що організму не вистачає кисню. Це може спричинити утруднене дихання та запаморочення. Шкіра на обличчі, руках може набути синій відтінок.

3. Температура

При ГРВІ температура тіла підіймається до 38°С, при грипі — до 38–39°С, а при пневмонії — до 40°С і тримається кілька днів. Часто хворого лихоманить, а жарознижувальні препарати не допомагають.

4. Кашель

Для пневмонії характерний сильний нападоподібний кашель. Спочатку він сухий, потім стає вологим. При цьому виділяється мокротиння, іноді зелене і коричневе — з гноєм, бувають невеликі кров’яні виділення.

Якщо є підозри на пневмонію, особливо за наявності кашлю з харкотинням або інших вищезгаданих симптомів, слід звернутися до лікаря для проведення діагностики та лікування. Пневмонія може бути серйозним захворюванням, що потребує медичного втручання, особливо у тих, хто входить до групи ризику: дітей, людей похилого віку та людей з ослабленою імунною системою.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама