Як зменшити ризик розвитку остеопорозу на 15%

Як зменшити ризик розвитку остеопорозу на 15%

Виробники додають газовані напої вуглекислий газ (CO2). Після відкриття пляшки він починає звільнятися у вигляді бульбашок. Вони забезпечують напоям іскристість та приємний ефервесцентний смак.

Чим небезпечна газована вода

Остеопороз, або зміна структури кісток, — небезпечне захворювання. Згідно зі статистикою, кожен п’ятий пацієнт, який мав перелом стегнової кістки, вмирає протягом року через ускладнення. А кожен п’ятий хворий з остеопоротичним переломом рук не проживає й п’яти років.

Вважаються, що до цього захворювання схильні жінки у менопаузі, а також чоловіки старше 60 років. Однак підвищити ризик його розвитку та подальшого травматизму може навіть газована вода.

На думку вчених, вживання двох банок такого напою на день негативно позначається на стані кісток. Основним винуватцем є вуглекислий газ (CO2), через який утворюються бульбашки. Раніше вважалося, що він нейтралізується у травному тракті. Однак дослідження показали, що CO2 може проникати у кровоносну систему. Там організм намагається його нейтралізувати лужним кальцієм, який бере з кісткової системи. Це послаблює її та викликає розвиток остеопорозу.

На стан кісткової системи впливає надмірне споживання кофеїну. Він міститься не тільки в каві, міцному чаї, а й у газованих чи енергетичних напоях. Кофеїн збільшує виведення кальцію з сечею. Такою ж властивістю має алкоголь. Тому такі напої слід пити в міру.

Допоможуть овочі та фрукти

Дослідження, опубліковане в журналі Osteoporosis International («Міжнародний остеопороз»), показало, що кислотність західної дієти — з низьким вмістом фруктів та овочів та великою кількістю газованих напоїв та оброблених харчових продуктів — може вплинути на здоров’я кісток та підвищити схильність до травматизму.

Так, учасники експерименту, які протягом 10 років дотримувались західної дієти, втратили додаткових 15% кісткової маси. Це пояснює, чому в Європі на остеопороз страждають близько 25% жінок віком від 60 років і 50% жінок — старших за 70 років. Протистояти цій тенденції просто. Достатньо ввести в раціон необхідну кількість овочів та фруктів.

Експерти вважають, що зрідка випита склянка газованої води не зашкодить здоров’ю. Але радить не зловживати такими напоями. Зазвичай вони містять цукор або штучні солодкі добавки, що може призвести до підвищення рівня калорій та розвитку ожиріння та діабету, особливо при надмірному споживанні.

Також деякі газовані напої можуть містити фосфорну кислоту, яка може негативно впливати на кальцій у кістках. А високий вміст кислоти в газованих напоях може призвести до ерозії зубів. Тому краще вживати газовані напої помірно і віддавати перевагу воді без газу чи натуральним сокам.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама