Яку позу вибрати для сну, щоб не з’явились зайві зморшки на обличчі

Яку позу вибрати для сну, щоб не з'явились зайві зморшки на обличчі

Зморшки на обличчі з’являються з різних причин. З віком шкіра втрачає колаген та еластин — два важливі білки, які забезпечують пружність та підтримку епідермісу. Цей природний процес призводить до утворення зморщок та втрати тургору шкіри. Крім того, повторювані мімічні рухи м’язів під час сміху чи смутку можуть призвести до утворення мімічних зморщок. Наприклад, зморшки на лобі можуть з’явитися від багаторазових виразів подиву. А спадкові фактори сприятимуть швидкій появі зморщок.

За законами гравітації

Дослідники довели, що відсутність компресії під час сну є єдиним ефективним способом запобігти швидкій появі зморщок. І для цього радять спати на спині.

— Стислі, зсувні та натяжні сили викликають спотворення обличчя в положеннях сну на боці чи животі. Однак єдиними зовнішніми силами, що діють на обличчя у положенні на спині, є гравітаційні сили, — нагадав керівник дослідження, пластичний хірург медичного центру Southern Hills Гезель Ансон в інтерв’ю «Журналу естетичної хірургії».

Необхідно пам’ятати, що сон на спині погіршує симптоми деяких захворювань, таких як апное та гастроезофагеальний рефлюкс. Тому таким хворим краще спати на боці, використовуючи подушку для запобігання деформації обличчя.

Фактори в’янення

Фахівці зазначають, що проблема зморщок сну не торкається молодих людей, у яких шкіра еластична та легко відновлюється після пробудження. З віком шкіра втрачає колаген, еластину, воду, що призводить до її в’янення. Також зменшується кількість змін становища тіла вночі (з 27 до 16). А це означає, що час, проведений в одному положенні, збільшується в міру того, як ми стаємо старшими. 

  • Більшість спить в основному на боці (65% часу сну), рідше — на спині (30%) та зовсім мало — на животі (5%).

Зморшки мрії проти мімічних зморщок 

Зморшки після сну відрізняються від мімічних за розташуванням, природою появи та розташуванням. Вони виникають у результаті зовнішніх сил (а не скорочень підшкірних м’язів, як у разі мімічних зморшків), у місцях закінчення зв’язок, що підтримують м’язи (а не в місці скорочення м’язів) і, що найбільш помітно, вони перпендикулярні мімічним зморшкам. Тому їм допомагають різні методи лікування.

Причини утворення сонних зморщок

  • Утворюються внаслідок тривалого тиску на шкіру під час сну. Коли ви спите на одній стороні обличчя, подушка чинить тиск на шкіру, і з часом можуть з’являтися лінії та складки.
  • Часто розташовуються в місцях, де шкіра піддається тиску під час сну, наприклад, з боків обличчя, на щоках або підборідді.
  • Можуть бути виражені вздовж ліній, які відповідають складкам подушки.
  • Формуються у місцях, де шкіра піддається впливу зовнішніх сил, таких як зв’язки, що підтримують м’язи.

Методи лікування сонних зморщок

  • Спробуйте спати на спині, щоб зменшити тиск на певні ділянки шкіри.
  • Зволожуйте шкіру обличчя. Вона стане більш пружною, що допоможе зменшити видимість сонних зморщок.
  • Використовуйте косметичні засоби з ретинолом або гіалуроновою кислотою. Вони можуть покращити стан шкіри та зменшити прояви зморщок.
Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама