Жінки довше страждають від тяжких симптомів Long-COVID, ніж чоловіки: експерти

Жінки довше страждають від тяжких симптомів Long-COVID, ніж чоловіки: експерти

Тривалий COVID-19, або так званий Long-COVID, може виявлятися різними симптомами протягом кількох тижнів або навіть місяців після одужання хворого. Найчастіше пацієнти скаржаться на втому, кашель, задишку, міалгію, артралгію, а також зміну нюху та смаку.

Нове дослідження, опубліковане в журналі Lancet Journal, показало, що пацієнти, крім інших симптомів, також можуть відчувати ком в горлі та скаржитися на утруднене дихання.

Вчені проаналізували 883 973 цифрових анкет, які заповнили більш ніж 4200 осіб віком від семи до 53 років, які перенесли коронавірусну інфекцію. 

Дослідники, вивчивши анкетні дані, виділили 23 можливі симптоми Long-COVID. Серед них: головний біль, запаморочення, біль у грудях, біль у спині, нудота, біль у м’язах, утруднене дихання, відчуття жару та холоду поперемінно, поколювання, загальна втома, тяжкість у руках або ногах, біль при диханні, нежить, біль у горлі, сухий кашель, вологий кашель, лихоманка, діарея, біль у животі, агевзія або аносмія, чхання та свербіж в очах, ком у горлі.

Останній симптом, ком у горлі, вважається одним із найважчих і частіше буває у жінок, ніж у чоловіків. Крім того, жінки з позитивним результатом на COVID-19 страждають від тяжких симптомів Long-COVID довше, ніж чоловіки.

Аналізи показали, що стійкі симптоми після зараження COVID-19 спостерігаються у кожного восьмого пацієнта. Це свідчить, що не можна його недооцінювати навіть тим, хто переніс інфекцію без серйозних ускладнень у гострій фазі.

Експерти нагадують, що уникнути тяжкого перебігу коронавірусної інфекції дозволяє вакцинація, яку слід робити щороку.

Реклама
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
Реклама
Лікування бронхіту в домашніх умовах
Як лікувати бронхіт вдома — правилаПрепарати: чим ...
Молочниця на язиці
ПричиниФактори ризикуМолочниця на язиці: симптомиМ...
Реклама
Кохання викликає зміни у структурах мозку: лікар
Антрополог і дослідник міжособистісних відносин, д...
Вчені назвали напій, який зволожує організм краще за воду
Молоко містить воду, що робить його чудовим джерел...
Реклама