Жовтяниця у новонароджених не несе ризик розвитку аутизму: дослідження

Жовтяниця у новонароджених не несе ризик розвитку аутизму: дослідження

Відповідь це питання вчені шукали під час дослідження під назвою «Жовтяниця новонароджених та розлад аутистичного спектру: систематичний огляд і метааналіз».

Чому це важливо знати?

Вчені звернули увагу на те, що два проведені раніше метааналізи дійшли висновку, що жовтяниця може бути пов’язана з підвищеним ризиком аутизму. Але вчені припускають, що це результати були викликані методологічними обмеженнями включених досліджень. Оскільки неонатальна жовтяниця вражає багатьох немовлят, і ризик пізніших захворювань може спонукати лікарів до більш агресивного лікування, вчені вирішили точно з’ясувати: може бути жовтяниця новонароджених пов’язана з підвищеним ризиком аутизму у дітей чи ні?

Дослідження

Вчені провели систематичний огляд літератури та метааналіз зв’язку між жовтяницею новонароджених та аутизмом. Пошук публікацій наукових досліджень на цю тему в Pubmed, Scopus, Embase, Cochrane та Google Scholar проводився авторами дослідження до лютого 2019 р. Критеріям включені, зазначили вчені, відповідали 32 наукові дослідження.

Отримані результати

Метааналіз шести досліджень із низьким ризиком систематичної помилки показав відсутність зв’язку між жовтяницею новонароджених та аутизмом. Автори, ґрунтуючись на дослідженнях з низьким ризиком систематичної помилки, виявили, що не було переконливих доказів зв’язку між жовтяницею новонароджених та аутизмом. Тобто, кажуть вчені, немає жодних доказів того, що жовтяницю слід лікувати більш агресивно для запобігання аутизму.

Реклама
У Європі спостерігається зростання інфекцій, що передаються статевим шляхом
Згідно з новими даними за 2022 рік, опублікованим ...
COVID-19 вдвічі підвищує ризик серцевого нападу: дослідження
Дослідження показують, що ризик розвитку серцевого...
Реклама
Алергічний синусит
Причини розвитку алергічного синуситу — хто в груп...
Лікування синуситу в домашніх умовах
Як лікувати синусит вдомаПрофілактика синуситу в д...
Реклама
Препарат проти діабету запобігає розвитку інфаркту в кожному третьому випадку: дослідження
Метформін використовують для лікування цукрового д...
5 симптомів, які вказують на ранній розвиток розсіяного склерозу
Розсіяний склероз (РС) зазвичай діагностується вік...
Реклама