Зловживання сіллю скорочує тривалість життя на два роки: вчені
![Зловживання сіллю скорочує тривалість життя на два роки: вчені](https://medpravda.ua/wp-content/uploads/2024/01/8-5.webp)
Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) та Центри з контролю та профілактики захворювань (CDC) у США рекомендують обмежити споживання солі для підтримки здоров’я серця та судин. При цьому експерти рекомендують враховувати не тільки кількість солі, що споживається, але і вміст її в продуктах. Здорове харчування може зменшити ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
Додавання солі в їжу може збільшити ризик передчасної смертності як у чоловіків, так і у жінок, оскільки цей продукт провокує ризик розвитку тяжких захворювань та патологій.
Такого висновку дійшли вчені Тулейнського університету в Новому Орлеані (США). Протягом дев’яти років вони вивчали дані Британського біобанку про стан здоров’я 500 тисяч добровольців. На початку дослідження всі респонденти в анкетах вказали, як часто вони додають сіль у їжу.
Як виявилося, ті, хто солив їжу, були схильні до передчасної смерті на 28% частіше, ніж ті, хто цього не робив. Постійне додавання солі в їжу скорочувало тривалість життя чоловіків понад 2,3 року, а в жінок — на 1,5 року. При цьому, зазначають експерти, це не стосується тих випадків, коли їжа солилася у процесі приготування.
Вчені наголошують, що не можна повністю виключити сіль із раціону. Здоровим людям, які споживають нормальний рівень натрію, не слід турбуватися про своє здоров’я. А ось тим, хто страждає на хронічні захворювання, треба акуратно споживати сіль і уважно стежити за своїм раціоном.
— Наше дослідження дозволяє оцінити зв’язок між додаванням солі в їжу та передчасною смертністю. Навіть помірне скорочення споживання натрію може спричинити суттєву користь для здоров’я, — сказав керівник групи вчених, професор медицини Лу Ці, пише портал Green Me.
Експерти радять вести здоровий спосіб життя, який включає різноманітне і збалансоване харчування, фізичну активність і регулярні медичні огляди для оцінки ризику розвитку серцево-судинних захворювань та інших патологій.