Зловживання сіллю скорочує тривалість життя на два роки: вчені

Зловживання сіллю скорочує тривалість життя на два роки: вчені

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) та Центри з контролю та профілактики захворювань (CDC) у США рекомендують обмежити споживання солі для підтримки здоров’я серця та судин. При цьому експерти рекомендують враховувати не тільки кількість солі, що споживається, але і вміст її в продуктах. Здорове харчування може зменшити ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Додавання солі в їжу може збільшити ризик передчасної смертності як у чоловіків, так і у жінок, оскільки цей продукт провокує ризик розвитку тяжких захворювань та патологій.

Такого висновку дійшли вчені Тулейнського університету в Новому Орлеані (США). Протягом дев’яти років вони вивчали дані Британського біобанку  про стан здоров’я 500 тисяч добровольців. На початку дослідження всі респонденти в анкетах вказали, як часто вони додають сіль у їжу.

Як виявилося, ті, хто солив їжу, були схильні до передчасної смерті на 28% частіше, ніж ті, хто цього не робив. Постійне додавання солі в їжу скорочувало тривалість життя чоловіків понад 2,3 року, а в жінок — на 1,5 року. При цьому, зазначають експерти, це не стосується тих випадків, коли їжа солилася у процесі приготування.

Вчені наголошують, що не можна повністю виключити сіль із раціону. Здоровим людям, які споживають нормальний рівень натрію, не слід турбуватися про своє здоров’я. А ось тим, хто страждає на хронічні захворювання, треба акуратно споживати сіль і уважно стежити за своїм раціоном.

— Наше дослідження дозволяє оцінити зв’язок між додаванням солі в їжу та передчасною смертністю. Навіть помірне скорочення споживання натрію може спричинити суттєву користь для здоров’я, — сказав керівник групи вчених, професор медицини Лу Ці, пише портал Green Me.

Експерти радять вести здоровий спосіб життя, який включає різноманітне і збалансоване харчування, фізичну активність і регулярні медичні огляди для оцінки ризику розвитку серцево-судинних захворювань та інших патологій.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама