Веснянки можуть свідчити про підвищений ризик розвитку раку шкіри

дівчина з веснянками

Ці маленькі коричневі цятки на тілі називають «поцілунками сонця». Так шкіра реагує на сонячні промені, вплив яких посилюється навесні та влітку

Чому з’являються веснянки

Веснянки — це невеликі кластери шкіри, розміром близько 1–5 мм, які містять підвищену кількість темного пігменту, меланіну. Його продукування збільшується під впливом ультрафіолетових променів, внаслідок чого шкіра стає темнішою, і на ній з’являються веснянки. Вони можуть проявитися у будь-якому віці, але найчастіше виникають у дитинстві чи юності.

Фактори ризику появи веснянок

  • використання ефірних олій для догляду за шкірою;
  • приймання фотосенсибілізаційних препаратів, таких як барбітурати;
  • травми шкіри;
  • запалення та дерматологічні захворювання;
  • ниркова та печінкова недостатність;
  • захворювання щитоподібної залози, наприклад гіпотиреоз;
  • гормональні зміни, такі як вагітність чи використання гормональної контрацепції;
  • онкологічне захворювання.

Розрізняють дві категорії веснянок: ефеліди та сонячні лентиго. Ефеліди бувають різної виразності — від блідо-жовтого до темно-коричневого кольору. І виникають у тих, хто не захищає себе від сонячного проміння.

До появи ефелідів найбільш схильні блондини зі світлою шкірою.

Сонячні лентиго включають в себе не тільки веснянки, але і пігментні плями. Зазвичай вони розвиваються у людей старше 40 років і можуть бути лускатими на дотик.

Чому з’являються веснянки не у всіх

Французькі вчені провели дослідження за участю 523 французьких жінок середнього віку, які мали веснянки по всьому тілу. На думку експертів, їхня поява була викликана двома факторами — впливом сонячних променів та геном MC1R, який сприяє виробленню меланіну.

Існує два типи меланіну: феомеланін та еумеланін. Люди, чия шкіра виробляє феомаланін, не захищені від УФ-випромінювання. Вони мають світле волосся та бліду шкіру, мало схильні до засмаги й сильно — до появи веснянок.

Люди, чия шкіра виробляє еумеланін, мають темне волосся і смагляву шкіру, вони легко схильні до засмаги. У них вкрай рідко бувають веснянки.

Через що іноді з’являються веснянки у темноволосих людей? Це відбувається через генетичну схильність. Але у брюнетів у шкірі міститься більше меланіну, ніж у блондинів, тому на їхній шкірі веснянки менш помітні.

Веснянки майже завжди нешкідливі, але можуть свідчити про підвищений ризик розвитку раку шкіри. Тому за зміни пігментації слід проконсультуватися з лікарем.

Як приховати веснянки на обличчі

Ластовиння на обличчі доставляє багато занепокоєння дівчатам. Чи можна їх позбутися? Найпростіший спосіб зробити це — зменшити перебування на сонці.

  • Носіть одяг з довгими рукавами та крислаті капелюхи, які захистять від впливу ультрафіолетових променів влітку.
  • Перед тим, як вийти на вулицю, нанесіть на обличчя та область декольте протисонцевий крем SPF 50+.

Замаскуйте веснянки за допомогою консилера або косметичного олівця для обличчя. Виберіть засіб, який підходить під відтінок шкіри. Жінкам зі світлою шкірою та рудо-русявим волоссям слід звернути увагу на консилери рожевого або золотого кольору. Жінкам зі смаглявою шкірою — на цегляно-червоні. А рудоволосим — на персикові чи оранжево-шоколадно-коричневі відтінки.

Для освітлення веснянок можна використовувати алое вера, яке містить саліцилову кислоту та алоїн. Також можна змащувати ластовиння кремом з гідрохіноном або ретиноїдом.

Допоможуть і прості домашні засоби, такі як сік лимонний, мед або сметана, які освітлюють шкіру.

Нанесіть ватним тампоном лимонний сік на шкіру, потім змийте його.

Приготуйте медовий скраб. Для цього змішайте мед з сіллю або цукром. Використовуйте скраб два-три рази на тиждень для освітлення веснянок.

Зробіть маску зі сметани. Нанесіть її на обличчя на 10 хвилин, після чого змийте. Сметана містить молочну кислоту, яка регулює рН шкіри.

Якщо ж ви хочете позбутися веснянок назавжди, то в цьому випадку допоможуть косметологічні процедури. Проте перед їх проведенням слід проконсультуватися з дерматологом.

Хімічний пілінг викликає відлущування епідермісу та підтримує транспортування активних речовин углиб дерми. Для виведення веснянок використовують депігментаційні речовини, які пригнічують синтез меланіну.

Видалення лазером. Концентрований промінь світла досягає меланіну в меланосомах та руйнує їх тепловою енергією. Проводити таку процедуру краще в осінньо-зимовий період, коли сонячна активність є нижчою.

Кріохірургія. При проведенні цієї процедури використовують екстремальний холод у вигляді рідкого азоту для заморожування та знищення аномальних клітин шкіри. Кріохірургія безпечна, не потребує анестезії та тривалого часу на відновлення.

Як зробити так, щоб з’явилися веснянки

У різні часи веснянки вважалися ознакою привабливості. Однак їх поява залежить від генетичної спадковості й не може бути викликано штучно. 

  • Якщо ви хочете, щоб ваші веснянки виглядали яскравіше і контрастніше, уникайте тривалого перебування на сонці та використовуйте протисонцевий крем з високим рівнем SPF.
  • Також можна за допомогою косметичного олівця або тіней для обличчя нанести на шкіру веснянки. Однак це косметичне рішення не вплине на появу нових.
Реклама
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Реклама
Гастрит із підвищеною кислотністю
Причини розвитку гастриту з підвищеною кислотністю...
Діарея: психосоматика
Діарея при тривожному розладіПсихогенна діарея — с...
Реклама
Кохання викликає зміни у структурах мозку: лікар
Антрополог і дослідник міжособистісних відносин, д...
Вчені назвали напій, який зволожує організм краще за воду
Молоко містить воду, що робить його чудовим джерел...
Реклама