Як забруднення повітря впливає на щільність кісткової тканини: дослідження

Як забруднення повітря впливає на щільність кісткової тканини: дослідження

Згідно з дослідженнями, забруднення повітря може збільшити ризик розвитку запалення суглобів або погіршити існуючі захворювання, такі як артрит. Цьому сприяють шкідливі речовини, що містяться у загазованому повітрі: важкі метали, аерозолі, оксиди азоту тощо.

Вчені Школи охорони здоров’я Колумбійського університету (США) проаналізували медичні дані 161808 жінок у постменопаузі, щоб зрозуміти, як забруднення повітря впливає на щільність кісткової тканини.

Були враховані найбільш популярні токсичні частинки — PM10, NO, NO2 та SO2 — та їх вплив на мінеральну щільність кісткової тканини учасниць. За допомогою рентгена стан їхньої кісткової системи оцінювався через рік, три та шість років.

Основними джерелами оксидів азоту (NO) є автомобільні вихлопні гази та викиди від електростанцій. Виявилося, що підвищені рівні оксиду азоту викликають зміни в поперековому відділі хребта, що вдвічі підвищує ризик розвитку атрофії кісток, ніж природне старіння.

— Забруднення повітря є небезпечним фактором ризику втрати кісткової маси та розвитку остеопорозу, незалежно від соціально-економічних чи демографічних факторів, — зазначив керівник дослідження доктор Діддьє Прада, цитує портал Poradnik Zdrowie.

На думку вчених, єдиний спосіб зупинити прогресивні зміни у суглобах — це зменшити кількість вихлопних газів. Це сприятиме зміцненню загального здоров’я населення.

При цьому експерти зазначають, що ті, хто проживає в сільській місцевості або неподалік паркових зон, менше схильні до захворювання на суглоби.

Реклама
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
Реклама
Лікування бронхіту в домашніх умовах
Як лікувати бронхіт вдома — правилаПрепарати: чим ...
Молочниця на язиці
ПричиниФактори ризикуМолочниця на язиці: симптомиМ...
Реклама
Кохання викликає зміни у структурах мозку: лікар
Антрополог і дослідник міжособистісних відносин, д...
Вчені назвали напій, який зволожує організм краще за воду
Молоко містить воду, що робить його чудовим джерел...
Реклама