Як забруднення повітря впливає на щільність кісткової тканини: дослідження

Як забруднення повітря впливає на щільність кісткової тканини: дослідження

Згідно з дослідженнями, забруднення повітря може збільшити ризик розвитку запалення суглобів або погіршити існуючі захворювання, такі як артрит. Цьому сприяють шкідливі речовини, що містяться у загазованому повітрі: важкі метали, аерозолі, оксиди азоту тощо.

Вчені Школи охорони здоров’я Колумбійського університету (США) проаналізували медичні дані 161808 жінок у постменопаузі, щоб зрозуміти, як забруднення повітря впливає на щільність кісткової тканини.

Були враховані найбільш популярні токсичні частинки — PM10, NO, NO2 та SO2 — та їх вплив на мінеральну щільність кісткової тканини учасниць. За допомогою рентгена стан їхньої кісткової системи оцінювався через рік, три та шість років.

Основними джерелами оксидів азоту (NO) є автомобільні вихлопні гази та викиди від електростанцій. Виявилося, що підвищені рівні оксиду азоту викликають зміни в поперековому відділі хребта, що вдвічі підвищує ризик розвитку атрофії кісток, ніж природне старіння.

— Забруднення повітря є небезпечним фактором ризику втрати кісткової маси та розвитку остеопорозу, незалежно від соціально-економічних чи демографічних факторів, — зазначив керівник дослідження доктор Діддьє Прада, цитує портал Poradnik Zdrowie.

На думку вчених, єдиний спосіб зупинити прогресивні зміни у суглобах — це зменшити кількість вихлопних газів. Це сприятиме зміцненню загального здоров’я населення.

При цьому експерти зазначають, що ті, хто проживає в сільській місцевості або неподалік паркових зон, менше схильні до захворювання на суглоби.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама