Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу зайвої ваги, що збільшує ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань та діабету ІІ типу. Також солодощі викликають збільшення рівня тригліцеридів та холестерину в крові, а також артеріального тиску. Ці біомаркери вказують на схильність до таких захворювань як атеросклероз, інфаркт міокарда та інсульт.
Вчені вважають, що протягом шести-семи годин після споживання цукру імунна відповідь організму знижується у 17 разів. Вони пояснюють це тим, що за своїм складом цукор схожий на вітамін С, у результаті організм може переплутати ці речовини.
В результаті клітини імунної системи, фагоцити, які харчуються вітаміном С, можуть поглинути цукор. Але через вміст глюкози та фруктози він може зруйнувати клітини, що спричинить зниження імунітету. Це пояснює, чому люди, схильні до солодкої їжі, також відрізняються підвищеною сприйнятливістю до запальних захворювань.
Для зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань та зміцнення імунітету рекомендується обмежувати споживання цукру та віддавати перевагу фруктам та овочам. Слід також вести активний спосіб життя та стежити за загальним рівнем споживаних калорій.