Неатрофічний гастрит

Неатрофічний гастрит (або, як його називають, поверхневий гастрит) — особлива форма захворювання, яка відрізняється тим, що запаленням вражений лише поверхневий шар слизової оболонки шлунка. Таким чином, для цього гастриту не характерні ні атрофічні зміни, ні імунні порушення, часом навіть у ході захворювання в нього не будуть залучені шлункові залози. Зазвичай, такий тип гастриту розвивається частіше у чоловіків після сорока років, але бувають і винятки. За формою такий гастрит завжди хронічний.

Важливо: сама назва «неатрофічний» вказує на те, що запалення не поширюється на серозну та/або м’язову оболонку стінок шлунка. Саме це гарантує сприятливий прогноз лікування при виконанні всіх призначень, адже під час хвороби тканини органу не позбавлені ані кровопостачання, ані харчування.

Однак якщо пацієнт з неатрофічним гастритом не отримує адекватного лікування або ж ігнорує призначення, сам скасовує або додає препарати, хвороба ускладнюється. Це загрожує поширенню запального процесу далі, а точніше вглиб стінок шлунка. Внаслідок такого просування важливі функції шлунка — секреторна та екскреторна — будуть порушені, почнуть утворюватися виразки, ерозії. Через це у пацієнта можуть розвинутись онкологічні захворювання — лімфома або аденокарцинома шлунка.

Причини розвитку неатрофічного гастриту

Однією з головних причин розвитку такого виду гастриту є специфічна джгутикова бактерія Helicobacter pylori. Вона «оселяється» у шлунку і провокує посилення секреції соляної кислоти, а також сприяє появі канцерогенних мікроорганізмів так званого першого порядку (викликають утворення добро- та злоякісних пухлин).

Що ще може вплинути на розвиток неатрофічного гастриту:

  • неправильна харчова поведінка в поєднанні з поганими харчовими звичками — відсутність режиму харчування (то тривалий голод, то переїдання), переважання на столі у пацієнта жирних, солоних, копчених страв, велика кількість спецій, пристрасть до гострого, переважання важкої білкової їжі тощо;
  • алкоголь і куріння — тут важливо розуміти, що за будь-якого гастриту потрібно повністю відмовитися від згубних звичок, вживати в міру у разі не вийде;
  • ендокринні захворювання — частіше збої гормональної системи, пов’язані зі щитовидною та іншими залозами;
  • постійні стреси — такий стан дуже сильно впливає на здоров’я ШКТ людини;
  • прийом деяких препаратів (безконтрольний) — наприклад, нестероїдні протизапальні препарати найчастіше впливають на зміни кислотності.

Найчастіше причина розвитку неатрофічного, як і будь-якого іншого хронічного гастриту, не одна їх відразу кілька. Важливо, щоб пацієнт своєчасно звернувся до лікаря та пройшов обстеження, оскільки це захворювання може розвиватися на тлі інших – наприклад, панкреатиту, езофагіту, дуоденіту чи холециститу.

Хронічний неатрофічний гастрит — симптоми

Як і інші види хронічних захворювань, це характеризується зміною періодів затишшя (ремісії) та рецидивів. У стані ремісії симптоматика практично відсутня, а коли починається гостра стадія, то пацієнт може говорити про такі симптоми:

  • болі в ділянці підребер’я зліва, а також в ділянці епістрагія (центрально-верхній) або пупка;
  • загальна тяжкість у шлунку незалежно від їжі;
  • дискомфорт у шлунку у стані голоду, а також після переїдання (велика порція, тривале застілля);
  • чергування запорів та діареї (нестабільність випорожнень);
  • нудота — частіше без блювоти, але часом з блювотними позивами;
  • поява неприємного запаху з рота;
  • печія, відрижка з кислим чи гірким присмаком;
  • наліт на язиці — щільний, білий;
  • відсутність апетиту і як наслідок цього — зниження ваги.

Кожне загострення (рецидив) — це результат збою в режимі та якості харчування, порушення дієти, інших рекомендацій лікаря. Найчастіше різкий старт запалення обумовлений прийомом алкоголю у великих кількостях.

Діагностика та лікування неатрофічного хронічного гастриту

Лікуванням цього захворювання в переважній більшості випадків займається гастроентеролог. Якщо говорити про діагностику, то це насамперед збір анамнезу, обговорення харчових звичок пацієнта, а також інформація про шкідливі звички та уподобання (як у їжі, так і в інших сферах). Після цього пацієнту можуть призначити:

  • біохімічний аналіз крові; загальний аналіз крові;
  • загальний аналіз сечі;
  • аналіз калу;
  • УЗД органів черевної порожнини.

Обов’язковим буде і тест на наявність в організмі Helicobacter pylori. З інших досліджень при неатрофічному гастриті показано одне з ендоскопічних — ФГС або ФГДС (розширений варіант). Між ними є невелика різниця:

  • ФГС — фіброгастроскопія, що дозволяє дивитися слизову оболонку шлунка за допомогою введення зонда з камерою;
  • ФГДС — фіброгастродуоденоскопія, ширше за можливостями та ефективне за результатом дослідження, дозволяє оглянути не лише шлунок, а й дванадцятипалу кишку.

Часи, коли такі дослідження були неприємними за відчуттями та викликали страх у пацієнтів, давно минули. Зараз введенню зонда передує місцева анестезія, тому дискомфорт, який відчуває пацієнт у ході процедури, мінімальний.

За результатами всіх обстежень та аналізів лікар складає схему лікування. Першим пунктом при виявленні Helicobacter pylori є препарати з групи антибіотиків. Курс становить від 7 до 14 днів, паралельно пацієнту можуть призначити пробіотики — препарати, що мають захистити корисну, а також умовно-корисну мікрофлору. Після цього пацієнту призначають препарати з таких груп:

  • антацидні — ці препарати дозволяють знизити кислотність, прибрати такі симптоми, як печія, відрижка тощо;
  • інгібітори протонного насоса — для балансу утворення шлункового соку у бік зниження кількості;
  • блокатори H2-гістамінових рецепторів — для регулювання утворення шлункового соку та соляної кислоти у шлунку;
  • обволікаючі та/або в’яжучі — препарати, які знижують біль, прибирають цілу низку симптомів (відрижка, печія та інші);
  • холіноблокатори — для зниження секреторної функції залоз шлунка;
  • препарати, спрямовані на відновлення мікроциркуляції в шлунку, а точніше, у стінках органу.
Важливо: у жодному разі не можна скасовувати препарати, змінювати дозування або кратність прийому самостійно. Тільки точне виконання призначень призведе до полегшення стану та ремісії хронічного гастриту.

На додаток до всього потрібна дієта. У раціоні пацієнта з неатрофічним гастритом повинні бути:

  • риба та м’ясо — нежирні сорти, приготовлені на пару, запечені в духовці без скоринки з мінімумом рослинної олії;
  • молочні продукти — нежирні, без добавок (варень, топінгів, ягід);
  • вершкове масло — допускається додавання невеликої кількості в протертий суп чи кашу;
  • крупи — найкраще гречка та рис у розвареному м’якому вигляді;
  • овочі — не сирі, варені, тушковані або запечені;
  • фрукти — некислі (банани, печені яблука, груші тощо);
  • хліб — без висівок, житнього, можна підсушений (у вигляді грінок).

У періоди загострень дієта обговорюється окремо, оскільки досить жорстка, містить більше обмежень. Також пацієнту рекомендовано повністю відмовитися від куріння та виключити будь-який алкоголь.

Коли хвороба виходить на стадію ремісії, важливо утримати її. Для цього знадобиться профілактика. В цілому, при неатрофічному хронічному гастриті пацієнт повинен взяти за правило жити максимально здоровим життям — дотримуватись режиму навантаження, активності та відпочинку, дотримуватися правильного харчування (в рамках рекомендації лікарів), не зловживати винятками з правил. Також важливо регулярно проходити процедури та обстеження, які можна назвати диспансеризацією – складати тести та аналізи, проходити ФГДС тощо.

Поширені питання

Чи можна повністю вилікувати неатрофічний гастрит?

Ні, не можна, оскільки цей вид гастриту буває лише хронічним. Можна і потрібно виконувати всі рекомендації лікаря, які націлені на тривалу ремісію та зниження кількості рецидивів. Дуже важливо дотримуватися принципів здорового харчування.

Чи можна їсти цитрусові при неатрофічному гастриті?

Під час рецидивів не можна, як і інші кислі фрукти, ягоди та овочі. Крім цитрусових краще виключити на час загострення виноград, гранат, персики та абрикоси. У стадії ремісії фрукти як допустимі, а й рекомендовані.

Голодування та неатрофічний гастрит — чи сумісні?

Ні, голодувати за гастриту заборонено. Важливо розділити всю їжу на 5-6 прийомів, їсти невеликі порції. У перші дні загострення, щоб зменшити біль та усунути симптоми, краще їсти м’яку, перетерту їжу в теплому вигляді.

Чим відрізняється поверхневий гастрит від звичайного?

Тим, що неатрофічний гастрит не торкається тканин і залоз шлунка. Запальний процес відбувається лише на верхньому шарі слизової оболонки. Вважається, що такий гастрит менш болісний, проте це залежить від загального стану пацієнта, наявності у нього інших хронічних захворювань.

Від чого найчастіше розвивається неатрофічний гастрит?

У переважній більшості випадків причиною є колонізація шлунка бактерією Helicobacter pylori. Саме тому так важливо раз на три місяці робити тест на наявність цієї бактерії, щоби вчасно розпочати лікування.

Реклама
Епідемія СНІДу тільки починається
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я...
Відкриття подвійної спіралі ДНК
28 лютого 1953 року вчені Кембридзького університе...
Реклама
Дієта при гастриті
Переваги дієти при гастритіЯк дієта допомагає впор...
Препарати при синуситі
Як правильно підібрати ліки при синуситіЛіки проти...
Реклама
Реклама