Чи може цистит вплинути на місячні

сечовий міхур та тампон з менструальною чашею

Це загрожує загостренням запалення сечового міхура

Чому з’являється цистит перед місячними

Перед менструацією жінки часто відчувають погіршення самопочуття. Одні скаржаться на дратівливість та перепади настрою, інші — на біль у грудях, треті — на головний біль. Трапляється, що перед місячними жінка відчуває тиск на сечовий міхур. Чому це відбувається?

Позиви до сечовипускання перед менструацією часто спричинені гормональними змінами. У другій половині циклу, тобто після овуляції та перед менструацією, в жіночому організмі циркулює велика кількість статевого гормону, прогестерону. Він має здатність затримувати воду в організмі.

Перед менструацією концентрація прогестерону різко знижується. Вода перестає затримуватися в організмі, а накопичена в ньому рідина має бути виведена. Це і викликає тиск на сечовий міхур. Оскільки прогестерон викликає послаблення м’язів уретри, це сприяє проникненню у неї інфекції та може стати причиною розвитку циститу.

Поява циститу перед місячними може бути пов’язана зі зміною рівня іншого статевого гормону — естрогену. Перед місячними його концентрація у крові різко знижується. В результаті слизова оболонка сечового міхура стає сприйнятливішою до інфекцій. А при недотриманні інтимної гігієни мікроорганізми можуть потрапити до сечового міхура через уретру та викликати інфекцію.

Чинники ризику появи циститу перед місячними

  • активація патогенних мікроорганізмів;
  • інфекції, що передаються статевим шляхом;
  • механічне пошкодження слизової оболонки уретри чи сечового міхура;
  • неконтрольоване приймання медикаментів, самолікування; 
  • зниження імунітету. 

Для запобігання циститу перед місячними частіше міняйте тампони та прокладки, а також контролюйте рівень гормонів в організмі.

Цистит під час місячних

Репродуктивні органи жінки перебувають у тісному зв’язку з сечостатевою системою, тому опосередковано впливають один на одного. Патогенні мікроби, що викликають появу циститу, легко «мігрують» до статевих органів. Це може вплинути, як на течію циститу, так і на менструації, і навпаки.

Чинники ризику появи циститу при місячних

  • статевий акт під час менструації;
  • загострення хронічних захворювань органів репродуктивної системи;
  • порушення мікрофлори піхви;
  • часті запори;
  • зловживання солодощами та копченостями;
  • перевтома;
  • зниження імунітету;
  • гормональні зміни;
  • купання у відкритих водоймах під час менструальних кровотеч;
  • особливості анатомічної будови, наприклад, близьке розташування сечівника біля піхви.

Іноді цистит та місячні одночасно виникають. У цьому випадку може погіршитися розвиток циститу.

Цистит при місячних: симптоми

  • тиск у нижній частині таза;
  • сильні позиви до сечовипускання;
  • печіння та біль під час сечовипускання;
  • рожеві, червоні чи коричневі виділення у сечі;
  • біль лобкової кістки;
  • лихоманка;
  • блювання.

Якщо цистит та місячні одночасно протікають, слід частіше міняти прокладки та стежити за гігієною інтимної зони за допомогою делікатного милу. Також слід звернутися до лікаря, який призначить необхідне лікування.

Чи може цистит спричинити затримку місячних? Так! Гормональні порушення чи запальні захворювання статевих органів провокують розвиток циститу, у результаті чого пропадає менструальний цикл. Це може статися навіть коли симптоми циститу стихли. Однак наявність запалення може позначитися на затримці місячних.

Місячні при циститі можуть спричинити ускладнення

Небезпечним ускладненням менструального циститу може бути пієлонефрит. На фоні запального процесу порушується функція сечовипускання. Формується міхурово-сечовідний рефлюкс (МСР) — розлад, при якому відбувається зворотний відтік сечі в сечовід і навіть у нирки. Крім того, набряк слизової оболонки може чинити тиск на сечовід, що порушить викид сечової рідини з нирки. А тиск усередині тазу сприяє розвитку гострого запалення.

Щоб цього уникнути, слід вчасно звернутися до лікаря. На основі обстеження та скарг пацієнта він призначить необхідне лікування. Як правило, при терапії застосовують антибіотики, спазмолітики, анальгетики, гормональні та протизапальні препарати.

Неодмінною умовою ефективного лікування циститу під час місячних є дієта. Доведеться відмовитися від продуктів, які подразнюють слизову оболонку сечового міхура. Серед них — гострі та солоні закуски, копченості, солодощі, хліб, алкоголь.

Цистит при менопаузі: гормональні зміни

Цистит традиційно вважається ознакою щасливого медового місяця. Йому найчастіше схильні молоді жінки. Але чому він повертається, коли настає час зрілості — менопауза? Причина цього — зниження рівня гормону естрогену.

Естроген відіграє важливу роль у підтримці цілісності слизової оболонки піхви, вульви та сечового міхура. У міру його зниження відбуваються зміни у структурі сечостатевої системи. Її слизова оболонка стоншується, стає більш схильною до розривів. Відповідно, збільшується ризик розвитку інфекцій сечовивідних шляхів, насамперед E. Coli.

E Coli — це група організмів, які живуть у кишківнику та промежині. Вони не проявляють себе за підтримки особистої гігієни. Але можуть переміщатися вгору сечовивідними шляхами або проникати через мікросадна в слизовій тканині вульви та піхви. Це викликає розвиток циститу.

Крім того, у жінок у період менопаузи знижується кількість глікогену у піхві. Це робить її слизову оболонку більш сухою та менш стійкою до інфекцій, що також може сприяти розмноженню шкідливих бактерій та появі менопаузального циститу.

Менопаузальний цистит: симптоми

  • біль при сечовипусканні;
  • прискорене сечовипускання;
  • відчуття неповного випорожнення сечового міхура.

Для лікування менопаузального циститу призначають протизапальні препарати та ліки для нормалізації рівня естрогенів. Це сприяє природному загоєнню тканин, що дозволяє не тільки вилікувати інфекцію, але й позбавитися неприємного відчуття сухості піхви.

Крім того, важливо забезпечити достатню гігієну статевих органів та пити багато води для підтримки оптимального рівня гідратації.

Реклама
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Реклама
Гастрит із підвищеною кислотністю
Причини розвитку гастриту з підвищеною кислотністю...
Діарея: психосоматика
Діарея при тривожному розладіПсихогенна діарея — с...
Реклама
Кохання викликає зміни у структурах мозку: лікар
Антрополог і дослідник міжособистісних відносин, д...
Вчені назвали напій, який зволожує організм краще за воду
Молоко містить воду, що робить його чудовим джерел...
Реклама