Іван-чай – користь і шкода, способи заварювання та вплив на організм
Іван-чай – це рослина, також відома як кипрей чи зніт. Крім популярності та багатої історії іван-чай знаменитий безліччю корисних властивостей. У народній медицині трава використовувалася для лікування різних захворювань і завжди вважалася цілющою рослиною. Дізнаємося, чим він корисний, на які органи людини він чинить лікувальну дію, а також яку користь несе чоловікам і жінкам.
Корисні речовини
Користь іван-чаю зумовлена його багатим складом. Він містить такі речовини:
- вітаміни (С, Е, групу В);
- мінерали (калій, магній, залізо);
- антиоксиданти, які допомагають боротися зі шкідливими вільними радикалами та зміцнюють імунну систему.
Корисні дії іван-чаю
Головне, за що цінується іван-чай, – його протизапальні та заспокійливі властивості, які сприяють нормалізації сну і зняттю стресу.
Щоб користь іван-чаю була максимальною, його піддають ферментації, завдяки якій утворюються унікальні біологічно активні речовини, такі як поліфеноли і флавоноїди. Користь ферментованого зніту полягає в протизапальній, антиоксидантній та антиканцерогенній діях.
Одним із цікавих аспектів іван-чаю є його вплив на картину крові. Дослідження показують, що регулярне вживання сприяє поліпшенню мікроциркуляції крові, знижує в’язкість крові та покращує її якість. Це позитивно позначається на загальному стані організму і роботі серцево-судинної системи.
Якщо регулярно вживати іван-чай, то знижується ймовірність застудних захворювань і ГРВІ. Вітамін C, який у надлишку міститься в настої, зміцнює імунну систему і підвищує стійкість до інфекцій.
Крім того, він корисний як природний антисептик, сприяє загоєнню ран і подряпин. Він зупиняє запальні процеси в горлі та порожнині рота, завдяки своїм антисептичним властивостям.
Дія іван-чаю на здоров’я чоловіків
Завдяки здатності зніту олужнювати організм його використовують як профілактичний засіб проти онкологічних захворювань. Особливо іван-чай корисний чоловікам тому, що містить ханерол, який чинить оздоровчий вплив на передміхурову залозу і допомагає полегшити стан у разі простатиту й аденоми.
Чоловікам, які страждають на гіпертонію, іван-чай буде корисний завдяки стабілізувальній дії. Калій і магній, які присутні в чаї, доброчинно впливають на стан судин, виводять з організму зайву рідину і допомагають нормалізувати артеріальний тиск.
Чай зі зніту має також м’який седативний ефект, який допомагає зняти напругу і сприяє глибокому сну.
Користь іван-чаю для жінок
Іван-чай проявляє свої корисні властивості для жінок у тому, що втамовує біль, сприяє зняттю спазмів і полегшує перебіг менструації. Тому вважається особливо актуальним при проблемах з менструальним циклом і симптомах предменструального синдрома (ПМС).
Чай з вузьколистого зніту також використовують як профілактичний засіб для гінекологічних захворювань і порушень менструального циклу. Цей напій має загальнозміцнювальну дію на жіночий організм і сприяє зниженню стомлюваності.
Спосіб заварювання іван-чаю
Для приготування чаю рекомендується використовувати сухе листя іван-чаю. Дозування залежить від уподобань і бажаної інтенсивності аромату і смаку. Зазвичай на стандартну склянку окропу (близько 200 мл) слід брати приблизно 1-2 чайні ложки сухого листя. Щоб аромат був інтенсивніший, листя попередньо розтирають у руках або подрібнюють.
Щоб заварити іван-чай, сухе листя поміщають у чашку або чайник, заливають його окропом і залишають на кілька хвилин для настоювання. Час настоювання залежить від уподобань: для ніжнішого смаку можна настоювати близько 3-5 хвилин, а для більш насиченого й ароматного напою – 7-10 хвилин. Після настоювання чай можна процідити й насолоджуватися його унікальним смаком і ароматом.
Кому буде шкідливий іван-чай
Слід враховувати, що у нього, як і в будь-якого продукту, є протипоказання і можливі побічні ефекти. У деяких випадках індивідуальна непереносимість може призвести до алергічних реакцій.
Також варто пам’ятати, що надмірне вживання іван-чаю спричиняє травні розлади, тому рекомендується дотримуватися помірності в його споживанні.
У підсумку, іван-чай – це не тільки смачний напій, а й цінне джерело корисних речовин. Він чинить позитивний вплив на організм взагалі, підтримуючи імунну систему, знижуючи запалення, покращуючи мікроциркуляцію крові та допомагаючи зняти стрес. Правильне заварювання і помірне вживання іван-чаю допоможуть насолодитися його доброчинними властивостями й справжнім смаком цього стародавнього напою.