Наукові досягнення 2023 року

Головні наукові новини цього року включають досягнення вчених із Ліверморської національної лабораторії ім. Лоуренса (США) у сфері термоядерної енергії, що дає надію у майбутньому отримання чистої енергії.

У квітні Європейське космічне агентство запустило свій космічний апарат Jupiter Icy Moons Explorer — Juice — для вивчення системи Юпітера. Вважається, що супутники Юпітера — Ганімед, Європа та Каллісто — мають підземні океани. Juice досліджуватиме океани та наноситиме їх координати на карту.

У липні вчені згенерували сплеск енергії, отримавши на виході на 89% її більше, ніж було вкладено. Після того, як 192 лазери доставили до мішені 2,05 мегаджоуля (МДж), було отримано 3,88 МДж, що еквівалентно майже двом динамітним шашкам. Цей експеримент дає надію, що термоядерний синтез зможе виробляти величезну кількість електроенергії без викидів парникових газів.

У листопаді у Великобританії схвалили генну терапію як потенційні ліки проти двох спадкових захворювань крові, таких як серпоподібноклітинна анемія та бета-таласемія. За словами професора Імперського коледжу Лондона Хосу де ла Фуенте, це відкриває перспективи для лікування рідкісних генетичних захворювань і може покращити якість життя людей, які страждають на них.

Реклама
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Реклама
Гастрит із підвищеною кислотністю
Причини розвитку гастриту з підвищеною кислотністю...
Діарея: психосоматика
Діарея при тривожному розладіПсихогенна діарея — с...
Реклама
Кохання викликає зміни у структурах мозку: лікар
Антрополог і дослідник міжособистісних відносин, д...
Вчені назвали напій, який зволожує організм краще за воду
Молоко містить воду, що робить його чудовим джерел...
Реклама