Атеросклероз і холестерин: який зв’язок і в чому ризик
У сучасному світі саме серцево-судинні захворювання залишаються першими в рейтингу тих, які спричиняють інвалідизацію та смерть людей. Не аварії та нещасні випадки, а збої в роботі серця, проблеми з судинами і, як наслідок, інсульти, інфаркти та інші серйозні хвороби — найчастіші «вбивці» згідно зі світовою статистикою. Також є тенденція до омолодження — все більше пацієнтів у продуктивному віці страждають від ішемії чи інших захворювань. Холестерин, атеросклероз — страшні терміни, які часом неправильно трактуються, а знати про те, що їх пов’язує, потрібно кожному.
У суспільстві існує кілька міфів, розвінчанням яких зайняті лікарі. Перший про те, що молодим людям (до 40-45 років) атеросклероз не страшний. Насправді це не так — серйозна хвороба давно вже вражає і цю категорію. Є ще одне неправильне твердження, але тільки воно стосується літніх: якщо людині за 60, то атеросклероз у неї вже є, інакше й бути не може. Серце вже зносилося, атеросклеротичні бляшки скували судини — залишилося тільки чекати, коли хвороба проявить себе по-справжньому. Але це не так — хвороба не залежить від віку.
Фактори ризику та атеросклероз
Чинниками ризику прийнято називати ті, які безпосередньо впливають виникнення захворювання, створюють сприятливі умови в організму. Іншими словами, такі фактори пробивають діру в імунітеті, ламають струнку систему роботи органів, готують ґрунт для майбутнього захворювання.
Якщо говорити про атеросклероз, то перший і найважливіший фактор ризику — підвищений холестерин у крові. За ним слідом йдуть гіпертонія, куріння, цукровий діабет (як 1, так і 2 типи), ожиріння. Всі ці фактори окремо або в комплексі створюють ґрунт для появи атеросклерозу — різних його видів.
Чи є спосіб уберегтися від хвороби, якщо є один або кілька факторів ризику? Так, є — треба працювати у кожному напрямку. Інакше кажучи, потрібні зусилля (як медикаментозні, і інші), направлені на нормалізування показників холестерину у крові, знизити підвищений тиск, схуднути.
Холестерин та ліпопротеїни — що це і як вони пов’язані
Холестерин — речовина, що утворюється в печінці. Більшість людей пов’язують цей термін із жирами — винні у цьому холестеринові бляшки. Однак насправді холестерин — це поліциклічний спирт. Його суміш більше нагадує віск, за допомогою якого бджоли будують свої стільники. Міститься він виключно у тваринних жирах, тому дієта при підвищеному холестерині покликана мінімізувати їхню кількість, а на заміну пропонує пацієнтові рослинні.
Мало хто знає, що в організмі людини синтезується до 80% холестерину, а 20%, що залишилися, припадають на харчові продукти. Іншими словами, саме стільки людей отримує з їжею. Також важливо, що холестерин багатофункціональний і далеко не завжди шкідливий:
- він є частиною клітинних мембран і має забезпечити оновлення та стійкість клітин;
- він бере участь у синтезі гормонів (статевих та стероїдних);
- він під впливом ультрафіолетових променів утворює вітамін Д — один із важливих для людини.
І це ще не все: холестерин незамінний для нормальної роботи центральної нервової системи людини, мускулатури (у тому числі скелетної). Тоді чому часто можна слухати словосполучення «поганий холестерин» і «хороший холестерин»? Вся справа в ліпопротеїнах (ліпопротеїдах) та їх роботі, оскільки саме ці молекули беруть участь у доставці холестерину в периферичні тканини з печінки. Їх є три види:
- високої щільності — ЛПВЩ;
- низької щільності — ЛПНЩ;
- дуже низької щільності — ЛПДНЩ.
ЛПНЩ та ЛПДНЩ відповідають за доставку холестерину з кров’ю з печінки до периферичних тканин. Якщо часток багато, а у крові накопичується холестерин, створюються всі умови появи холестеринових бляшок. Далі це призводить до звуження судин та їх закупорки. Саме через це холестерин почали ділити на «поганий» та «хороший».
«Хороший» холестерин, а точніше ліпідно-білкові комплекси — це ліпопротеїди високої щільності. За своєю дією вони протилежні двом попереднім — вони перешкоджають утворенню атеросклеротичних бляшок у судинах. Атеросклероз розвивається тоді, коли показники ЛПВЩ нижчі за норму, а кількість «поганих» ЛПНЩ і ЛПДНЩ вища. Відчути, що холестерин підвищується, неможливо, тому необхідно періодично складати аналіз крові, який покаже реальну картину. Кардіологи всього світу вважають, що рівень своїх холестеринів (як «хорошого», так і «поганих») людина має контролювати з 20 років.
Холестерин високої щільності діє в організмі як антиоксидант — він перешкоджає поєднанню «поганого» холестерину з киснем, що також не дає йому окислюватися, а потім ушкоджувати стінки судин. Ще холестерин ЛПВЩ сприяє зниженню тромбоутворення, і це знижує ризик інфаркту та інсульту — серйозних захворювань, що часто призводять до інвалідизації чи смерті пацієнта.
Рівень холестерину при атеросклерозі: коли настає загроза здоров’ю
Якщо в аналізі крові, зданому пацієнтом, показник холестерину ЛНПЩ — понад 160 мг/дл або 4 ммоль/л, це означає, що є ризик розвитку захворювань серцево-судинної системи. Водночас має значення і рівень «хорошого» холестерину — він має бути вищим за 39 мг/дл або 1 ммоль/л. Це ідеальні показники абсолютно здорової людини. У тих же, хто переніс інсульт або інфаркт, показники холестерину ЛПВЩ повинні бути між 40 і 60 мг/дл або між 1 і 1,5 ммоль/л. Водночас показники «поганого» холестерину у таких пацієнтів мають бути в межах до 100 мг/дл або 2,5 ммоль/л.
За будь-яких порушень балансу холестеринів необхідно звернутися до лікаря. Вчасно призначена терапія, дієта, зміна звичок дозволять продовжити життя та поліпшити його якість, відновити здоров’я.