Атеросклероз і холестерин: який зв’язок і в чому ризик

У сучасному світі саме серцево-судинні захворювання залишаються першими в рейтингу тих, які спричиняють інвалідизацію та смерть людей. Не аварії та нещасні випадки, а збої в роботі серця, проблеми з судинами і, як наслідок, інсульти, інфаркти та інші серйозні хвороби — найчастіші «вбивці» згідно зі світовою статистикою. Також є тенденція до омолодження — все більше пацієнтів у продуктивному віці страждають від ішемії чи інших захворювань. Холестерин, атеросклероз — страшні терміни, які часом неправильно трактуються, а знати про те, що їх пов’язує, потрібно кожному. 

У суспільстві існує кілька міфів, розвінчанням яких зайняті лікарі. Перший про те, що молодим людям (до 40-45 років) атеросклероз не страшний. Насправді це не так — серйозна хвороба давно вже вражає і цю категорію. Є ще одне неправильне твердження, але тільки воно стосується літніх: якщо людині за 60, то атеросклероз у неї вже є, інакше й бути не може. Серце вже зносилося, атеросклеротичні бляшки скували судини — залишилося тільки чекати, коли хвороба проявить себе по-справжньому. Але це не так — хвороба не залежить від віку.

Фактори ризику та атеросклероз

Чинниками ризику прийнято називати ті, які безпосередньо впливають виникнення захворювання, створюють сприятливі умови в організму. Іншими словами, такі фактори пробивають діру в імунітеті, ламають струнку систему роботи органів, готують ґрунт для майбутнього захворювання.

Якщо говорити про атеросклероз, то перший і найважливіший фактор ризику — підвищений холестерин у крові. За ним слідом йдуть гіпертонія, куріння, цукровий діабет (як 1, так і 2 типи), ожиріння. Всі ці фактори окремо або в комплексі створюють ґрунт для появи атеросклерозу — різних його видів.

Чи є спосіб уберегтися від хвороби, якщо є один або кілька факторів ризику? Так, є — треба працювати у кожному напрямку. Інакше кажучи, потрібні зусилля (як медикаментозні, і інші), направлені на нормалізування показників холестерину у крові, знизити підвищений тиск, схуднути. 

Холестерин та ліпопротеїни — що це і як вони пов’язані

Холестерин — речовина, що утворюється в печінці. Більшість людей пов’язують цей термін із жирами — винні у цьому холестеринові бляшки. Однак насправді холестерин — це поліциклічний спирт. Його суміш більше нагадує віск, за допомогою якого бджоли будують свої стільники. Міститься він виключно у тваринних жирах, тому дієта при підвищеному холестерині покликана мінімізувати їхню кількість, а на заміну пропонує пацієнтові рослинні. 

Мало хто знає, що в організмі людини синтезується до 80% холестерину, а 20%, що залишилися, припадають на харчові продукти. Іншими словами, саме стільки людей отримує з їжею. Також важливо, що холестерин багатофункціональний і далеко не завжди шкідливий:

  • він є частиною клітинних мембран і має забезпечити оновлення та стійкість клітин;
  • він бере участь у синтезі гормонів (статевих та стероїдних);
  • він під впливом ультрафіолетових променів утворює вітамін Д — один із важливих для людини.

І це ще не все: холестерин незамінний для нормальної роботи центральної нервової системи людини, мускулатури (у тому числі скелетної). Тоді чому часто можна слухати словосполучення «поганий холестерин» і «хороший холестерин»? Вся справа в ліпопротеїнах (ліпопротеїдах) та їх роботі, оскільки саме ці молекули беруть участь у доставці холестерину в периферичні тканини з печінки. Їх є три види:

  • високої щільності — ЛПВЩ;
  • низької щільності — ЛПНЩ;
  • дуже низької щільності — ЛПДНЩ. 

ЛПНЩ та ЛПДНЩ відповідають за доставку холестерину з кров’ю з печінки до периферичних тканин. Якщо часток багато, а у крові накопичується холестерин, створюються всі умови появи холестеринових бляшок. Далі це призводить до звуження судин та їх закупорки. Саме через це холестерин почали ділити на «поганий» та «хороший».

«Хороший» холестерин, а точніше ліпідно-білкові комплекси — це ліпопротеїди високої щільності. За своєю дією вони протилежні двом попереднім — вони перешкоджають утворенню атеросклеротичних бляшок у судинах. Атеросклероз розвивається тоді, коли показники ЛПВЩ нижчі за норму, а кількість «поганих» ЛПНЩ і ЛПДНЩ вища. Відчути, що холестерин підвищується, неможливо, тому необхідно періодично складати аналіз крові, який покаже реальну картину. Кардіологи всього світу вважають, що рівень своїх холестеринів (як «хорошого», так і «поганих») людина має контролювати з 20 років.

Холестерин високої щільності діє в організмі як антиоксидант — він перешкоджає поєднанню «поганого» холестерину з киснем, що також не дає йому окислюватися, а потім ушкоджувати стінки судин. Ще холестерин ЛПВЩ сприяє зниженню тромбоутворення, і це знижує ризик інфаркту та інсульту — серйозних захворювань, що часто призводять до інвалідизації чи смерті пацієнта. 

Рівень холестерину при атеросклерозі: коли настає загроза здоров’ю

Якщо в аналізі крові, зданому пацієнтом, показник холестерину ЛНПЩ — понад 160 мг/дл або 4 ммоль/л, це означає, що є ризик розвитку захворювань серцево-судинної системи. Водночас має значення і рівень «хорошого» холестерину — він має бути вищим за 39 мг/дл або 1 ммоль/л. Це ідеальні показники абсолютно здорової людини. У тих же, хто переніс інсульт або інфаркт, показники холестерину ЛПВЩ повинні бути між 40 і 60 мг/дл або між 1 і 1,5 ммоль/л. Водночас показники «поганого» холестерину у таких пацієнтів мають бути в межах до 100 мг/дл або 2,5 ммоль/л. 

За будь-яких порушень балансу холестеринів необхідно звернутися до лікаря. Вчасно призначена терапія, дієта, зміна звичок дозволять продовжити життя та поліпшити його якість, відновити здоров’я. 

Реклама
Епідемія СНІДу тільки починається
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я...
Відкриття подвійної спіралі ДНК
28 лютого 1953 року вчені Кембридзького університе...
Реклама
Гнійний синусит
Причини розвитку гнійного синуситуФактори ризику р...
Промивання носа при синуситі
Як правильно робити промивання носа при синуситіЯк...
Реклама
Реклама