5 доказів того, чому слід спати на спині

5 доказів того, чому слід спати на спині

Згідно зі статистикою, понад 50% людей вважають за краще спати на боці, в позі «ембріона». 38% — на спині та всього 7% — на животі. Однак сон на боці може бути шкідливим. Така поза на правому боці тисне на підшлункову залозу, на лівому — створює додаткове навантаження на серце, що є особливо небезпечним для кардіологічних хворих. Сон на животі утворює тиск на хребет, особливо на шийний відділ. І тільки сон на спині не тільки безпечний, а й корисний.

1. Зменшує біль у спині та шиї

Сон на спіні допомагає зменшити тиск на хребет. Згідно з дослідженням корейських учених у 2017 році, сон на спині з обома руками на боці або на грудях — найкращий спосіб уникнути болю в попереку.

2. Покращує дихання

Ті, хто сплять на животі чи боці, мимоволі здавлюють діафрагму, що викликає задишку. Цього не станеться, якщо спати на спині. Глибоке діафрагмальне дихання під час сну допоможе знизити рівень стресу та почуватися активним після пробудження.

Проведене у 2019 році дослідження вчених, яке було опубліковано в журналі Frontiers in Psychiatry («Кордони психіатрії»), показало, що глибоке дихання посилює вироблення гормону мелатоніну. Це сприяє розслабленню, покращує якість сну та підвищує активність парасимпатичної нервової системи.

3. Запобігає появі зморшок

Появі глибоких зморшків на обличчі сприяє сон на боці, під час якого багато хто щільно притискає до лиця подушку. Це може дратувати шкіру, а тертя, що виникає, сприятиме утворенню як мімічних, так і глибших зморшків. Під час нічного відпочинку на спині цього немає.

4. Не викликає набряклість обличчя

Ті, хто звик спати на животі, часто схильний до набряклості обличчя. Під час сну на спині цього не відбувається, оскільки голова залишається трохи піднятою.

5. Не провокує появу мігреней

Головний біль, пов’язані з шийним відділом хребта, за своєю симптоматикою можуть нагадувати мігрень. Це пов’язано з тим, що нервові закінчення в шиї можуть бути стиснутими через напругу м’язів, спричинену неправильним положенням тіла, наприклад на боці.

Сон на спині може допомогти запобігти появі таких головних болів з кількох причин. Він допомагає зняти напругу шиї, підтримує правильне положення хребта, покращує кровообіг.

Однак у сон на спині підходить не всім. Іноді він може посилити симптоми, такі як хропіння або обструктивне апное. Тому важливо вибирати позу сну, що відповідає індивідуальним потребам.

Реклама
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Реклама
Гастрит із підвищеною кислотністю
Причини розвитку гастриту з підвищеною кислотністю...
Діарея: психосоматика
Діарея при тривожному розладіПсихогенна діарея — с...
Реклама
Лікарі пояснили, чому звичка сидіти з ногою на ногу є небезпечною для здоров'я
Багато хто любить сидіти, поклавши одну ногу на ін...
Як самостійно діагностувати хворобу Паркінсона задовго до її появи
Згідно зі статистикою, за останні 25 років кількіс...
Реклама