5 продуктів, які шкодять ниркам

5 продуктів, які шкодять ниркам

Безперебійній роботі цієї фільтрувальної станції організму може стати на заваді звичний раціон

Сіль

Всесвітня організація здоров’я (ВООЗ) рекомендує споживати щодня менш як 5 г солі на добу. Проте мало кому вдається обмежитись такою малою її кількістю. Причина — «сольові» пастки у вигляді консервів, плавленого сиру або швидкоїжі, де цього продукту надміру.

  • «Біла смерть» шкодить не лише серцево-судинній системі, а й призводять до утворення каменів у нирках.

Шпинат, щавель, буряк

Ці корисні овочі містять оксалати, солі та ефіри щавлевої кислоти. Це вони провокують появу специфічної форми сечокам’яної хвороби — оксалатного каміння. Найчастіше ті затикають ниркові канальці, але під час руху можуть переміщатися, викликаючи сильний біль.

Підсолоджені напої

Згідно з дослідженнями, опублікованими в журналі «Американське товариство нефрологів», у пацієнтів, які споживали підсолоджені напої, ризик розвитку хронічної хвороби нирок (ХХН) був вищим на 61% у порівнянні з тими, хто їх не пив. За статистикою, 90% хворих із таким діагнозом не знають про це. На жаль, пізнє виявлення та лікування ХХН пов’язане з необхідністю діалізу та пересадки нирки.

Швидкоїжа

Такі страви відрізняються калорійністю та великим вмістом натрію. Так, у піці середнього розміру рівень солі перевищує денну норму ВООЗ, що рекомендується, на 137%. Не менш небезпечні в цьому плані бургери, шашлики та картопля фрі.

Білок

Яйця на сніданок, сир — на полудень, грудка індички на грилі — на обід. Звучить як ідеальна дієта для зниження ваги… Проте харчування з високим вмістом білка шкідливе для нирок. В результаті білкового обміну утворюються токсичні продукти життєдіяльності, які накопичуються в організмі через неповне виведення їх нирками. Це може призвести до артеріальної гіпертензії, каменів у нирках, набряків, а в крайніх випадках — до ниркової недостатності та необхідності діалізу.

Реклама
У Європі спостерігається зростання інфекцій, що передаються статевим шляхом
Згідно з новими даними за 2022 рік, опублікованим ...
COVID-19 вдвічі підвищує ризик серцевого нападу: дослідження
Дослідження показують, що ризик розвитку серцевого...
Реклама
Алергічний синусит
Причини розвитку алергічного синуситу — хто в груп...
Лікування синуситу в домашніх умовах
Як лікувати синусит вдомаПрофілактика синуситу в д...
Реклама
Дієтолог пояснив, як пити яблучний оцет, щоб схуднути
Яблучний оцет традиційно додають у салатні заправк...
NASA: сансевієрія найкраще рослин очищає повітря від токсинів
Сансевієрія, або тещин язик, є популярною кімнатно...
Реклама