5 продуктів, які шкодять ниркам

5 продуктів, які шкодять ниркам

Безперебійній роботі цієї фільтрувальної станції організму може стати на заваді звичний раціон

Сіль

Всесвітня організація здоров’я (ВООЗ) рекомендує споживати щодня менш як 5 г солі на добу. Проте мало кому вдається обмежитись такою малою її кількістю. Причина — «сольові» пастки у вигляді консервів, плавленого сиру або швидкоїжі, де цього продукту надміру.

  • «Біла смерть» шкодить не лише серцево-судинній системі, а й призводять до утворення каменів у нирках.

Шпинат, щавель, буряк

Ці корисні овочі містять оксалати, солі та ефіри щавлевої кислоти. Це вони провокують появу специфічної форми сечокам’яної хвороби — оксалатного каміння. Найчастіше ті затикають ниркові канальці, але під час руху можуть переміщатися, викликаючи сильний біль.

Підсолоджені напої

Згідно з дослідженнями, опублікованими в журналі «Американське товариство нефрологів», у пацієнтів, які споживали підсолоджені напої, ризик розвитку хронічної хвороби нирок (ХХН) був вищим на 61% у порівнянні з тими, хто їх не пив. За статистикою, 90% хворих із таким діагнозом не знають про це. На жаль, пізнє виявлення та лікування ХХН пов’язане з необхідністю діалізу та пересадки нирки.

Швидкоїжа

Такі страви відрізняються калорійністю та великим вмістом натрію. Так, у піці середнього розміру рівень солі перевищує денну норму ВООЗ, що рекомендується, на 137%. Не менш небезпечні в цьому плані бургери, шашлики та картопля фрі.

Білок

Яйця на сніданок, сир — на полудень, грудка індички на грилі — на обід. Звучить як ідеальна дієта для зниження ваги… Проте харчування з високим вмістом білка шкідливе для нирок. В результаті білкового обміну утворюються токсичні продукти життєдіяльності, які накопичуються в організмі через неповне виведення їх нирками. Це може призвести до артеріальної гіпертензії, каменів у нирках, набряків, а в крайніх випадках — до ниркової недостатності та необхідності діалізу.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама