Чому хвора печінка не дає спати ночами

Чому хвора печінка не дає спати ночами

Безсоння може свідчити про неалкогольну жирову хворобу печінки

Порушення сну — поширена проблема, з якою час від часу стикається практично кожен. Такі проблеми, як безсоння, нічні пробудження, погана якість сну, синдром неспокійних ніг та надмірна денна сонливість можуть мати різні причини.

Однією з них може бути хронічне захворювання печінки. Наприклад, неалкогольна жирова хвороба печінки (НАЖХП), хронічний вірусний гепатит та первинний біліарний холангіт, можуть призвести до різних порушень сну. Щобільше, лікування цих захворювань також може викликати проблеми зі сном.

Згідно зі статистикою, на безсоння чи інші проблеми зі сном скаржаться до 60% пацієнтів, у яких діагностовано неалкогольну жирову хворобу печінки, алкогольну хворобу печінки, цироз. Менше схильні до цього розладу ті, хто страждає на хворобу Вільсона або інфіковані HCV.

Причин чому при захворюваннях печінки виникають проблеми зі сном, досить багато. Одне — порушення метаболізму гормону сну, мелатоніну, у виробництві якого чималу роль грає печінка. При захворюваннях печінки цей процес порушується через зменшення кровотоку через цей орган.

Також помічено, що у хворих на цироз печінки вдень спостерігається підвищений рівень мелатоніну, а вночі його вироблення затримується, що порушує добовий ритм сну та неспання. Поразка печінки, щ прогресує, також впливає на ефективність виведення токсинів з організму — вони накопичуються, зокрема й у мозку, що викликає проблеми зі сном.

Серед інших можливих причин безсоння лікарі називають порушення механізмів регуляції температури тіла, а також свербіж шкіри, пов’язаний з печінковим холестазом, що призводить до частих пробуджень. Експерти вважають, що не можна виключати й порушення виробітку глікогену, що виробляється з глюкози.

Фахівці радять у разі порушення сну обов’язково звернутися до лікаря та провести печінкові тести. Це допоможе вчасно діагностувати небезпечне захворювання.

Читайте також: Гепатит

Реклама
У Європі спостерігається зростання інфекцій, що передаються статевим шляхом
Згідно з новими даними за 2022 рік, опублікованим ...
COVID-19 вдвічі підвищує ризик серцевого нападу: дослідження
Дослідження показують, що ризик розвитку серцевого...
Реклама
Алергічний синусит
Причини розвитку алергічного синуситу — хто в груп...
Лікування синуситу в домашніх умовах
Як лікувати синусит вдомаПрофілактика синуситу в д...
Реклама
Вчені назвали продукти, які допоможуть зберегти гострий розум міцну пам'ять
Дослідження, проведені фахівцями Університету Раша...
Вода допоможе знизити рівень цукру в крові: ендокринологи
Дотримання водного балансу грає критичну роль в уп...
Реклама