Дефіцит вітаміну D може прискорити старіння мозку: дослідження
![Дефіцит вітаміну D може прискорити старіння мозку: дослідження](https://medpravda.ua/wp-content/uploads/2024/02/news-290224-04-950-760-ua.webp)
Вітамін D має гормональну активність, оскільки його активна форма, кальцитріол (1,25-дигідроксихолекальциферол), взаємодіє з рецепторами у різних тканинах, впливаючи на експресію генів та регулюючи безліч біологічних процесів.
Внаслідок цього вітамін D допомагає підтримувати нормальні рівні кальцію та фосфору в крові, що критично важливо для здоров’я кісток, м’язів, нервової системи та інших органів. Впливає на метаболічні процеси в організмі, підтримує здоров’я печінки та її регенерацію. Це призводить до зниження ризику розвитку діабету ІІ типу, депресії та новоутворень. Нестача вітаміну D може порушити функціонування всього організму.
Вчені Медичного університету Грайфсвальда (Німеччини) вивчили вплив дефіциту вітаміну D на об’єм мозку, у тому числі на сіру речовину — структуру, яка відповідає за когнітивні функції.
У дослідженні взяли участь 1865 добровольців. Всі вони пройшли магнітно-резонансну томографію (МРТ) головного мозку, а також здали аналізи крові на вітамін D. Аналізи показали, що дефіцит цього вітаміну може прискорити старіння мозку. Щобільше, він знижує загальну щільність мозку та масу сірої речовини.
Проте фахівці не виявили суттєвого зв’язку між рівнем вітаміну D та обсягом гіпокампа — частини мозку, що відповідає за пам’ять.
Для підтримки оптимального рівня вітаміну D в організмі експерти рекомендують достатньо гуляти. Адже вітамін D синтезується у шкірі за впливу ультрафіолетових променів типу B (UVB) сонячного світла.
Також вітамін D можна також отримати з деяких харчів: жирних сортів риби (лосось, тунець, сардини), курячих яєць (особливо жовтки), грибів, молочних продуктів.
У разі недостатнього приймання вітаміну D із сонячного світла та їжі, лікарі можуть рекомендувати прийняття харчових добавок вітаміну D. Це особливо важливо для людей, які живуть у регіонах з обмеженим сонячним світлом або мають обмежений доступ до їжі, багатої на вітамін D.