Депресивні люди схильні до смаженої їжі: вчені
За даними Американської психіатричної асоціації (APA), 30% людей протягом свого життя стикаються з будь-яким видом тривожного розладу. Вони можуть виявлятися різною мірою тяжкості, від часових періодів тривоги до хронічних і тривалих станів. За даними китайських учених, ризик розвитку тривожних розладів збільшує зловживання смаженою їжею.
Експерти спостерігали за станом 140 000 осіб упродовж 11 років. Виявилося, що часте споживання смаженої їжі підвищує ризик розвитку депресії на 7%, а тривожності — на 12%. Найчастіше ці стани з’являються у чоловіків та молодих людей.
Вчені пояснюють це тим, що смажена їжа містить хімічну речовину під назвою «акриламід». Вона виникає при приготуванні продуктів за дуже високих температур, таких як картопля фрі. Дослідники відзначають, що акриламід пов’язаний із тривожною та депресивною поведінкою, яка виникає внаслідок запалення мозку.
Однак деякі фахівці припускають, що люди, які схильні до депресивних розладів, частіше споживають смажену їжу, оскільки вона заспокоює їх і є засобом для полегшення психічного розладу.
Лікування тривожних розладів може включати психотерапію, лікарське лікування або їх комбінацію, а також зміни способу життя та приймання додаткових методів підтримки, таких як релаксація та медитація.
Дослідження опубліковано у журналі PNAS.