Дієтолог назвав овочі, які підвищують рівень глюкози у крові

Дієтолог назвав овочі, які підвищують рівень глюкози у крові

Овочі та фрукти є важливою частиною здорового раціону, оскільки вони багаті на вітаміни, мінерали, антиоксиданти та дієтичні волокна. Однак для людей, які страждають на діабет, важливо враховувати вміст вуглеводів у певних продуктах, оскільки це може вплинути на рівень цукру (глюкози) у крові.

— Овочі, які спричиняють різке підвищення рівня цукру в крові, — це картопля, горох, кукурудза, буряк, морква, — розповіла дієтолог Наталія Комова, цитує портал Poradnik Zdrowie.

Як пояснила експерт, ці овочі багаті на вуглеводи, які підвищують рівень цукру в крові. Деякі з них мають високий глікемічний індекс (ГІ), що змушує їх перетравлюватися швидше, викликаючи різке підвищення, а потім швидке падіння цукру в крові. А це небезпечно здоров’ю.

Більшість овочів мають середній чи низький глікемічний індекс. Але є й винятки. До овочів, які мають високий глікемічний індекс (IG>70), відносяться морква, картопля, пастернак, буряк та кукурудза. Вони не показані хворим на діабет. Після їх споживання рівень цукру в крові підвищується дуже швидко, що потребує великої дози інсуліну.

Дієтолог зазначає, що ці овочі також містять багато вуглеводів, клітковини, поживних речовин. Тому таким хворим не варто повністю відмовляти від них, просто слід значно обмежити.

Як вибрати овочі для хворих на діабет

Вибирайте продукти з низьким глікемічним індексом, наприклад, ягоди, яблука, груші. Вони викликають повільний і стійкіший кровоносний цукор.

Обмежуйте споживання висококалорійних фруктів, таких як банани та виноград. Вони містять високу кількість вуглеводів та калорій. Їхнє споживання краще узгоджувати з рекомендаціями лікаря.

Вживайте овочі з обережністю. Картопля та кукурудза, наприклад, можуть вплинути на рівень цукру в крові, тому їх слід вживати у помірних кількостях.

Розподіляйте приймання їжі рівномірно. Це допоможе керувати рівнем цукру у крові.

Слідкуйте за розмірами порцій. Це допоможе уникнути надмірного споживання вуглеводів.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама