Дієтологи назвали продукти, які слід виключити з раціону для покращення роботи кишківника
Згідно зі статистикою, запорами страждають близько 30% населення землі, переважно жінки. На думку дієтологів, причиною недостатньої роботи кишківника є малорухливий спосіб життя, недостатня гідратація організму, надлишок жирів. Для розв’язання цієї делікатної проблеми іноді достатньо змінити харчування та виключити з раціону деякі продукти.
1. Молочні продукти
Вони можуть блокувати регулярне випорожнення кишківника. Цілком виключити з раціону молочні продукти не вдасться, але може зменшити їх кількість або вибрати інші. Так, замість молока краще пити пробіотичний йогурт, а замість сиру взяти сир чедер, який виготовляється в процесі бродіння.
2. Швидкоїжа
Вона містить мало клітковини, яка потрібна для плавного просування їжі в кишківнику. Здорова домашня їжа допоможе прискорити травлення.
3. Смажені страви
Смажена їжа вбирає жир і погано перетравлюється. Коли їжа повільно рухається кишківником, організм забирає з неї багато рідини, що робить стілець твердим і сухим.
4. Яйця
Яйця є чудовим джерелом білка, але вони не містять клітковини. Виключати їх із меню не потрібно, достатньо поєднувати яйця з овочами.
5. Солодощі
Тістечка, печиво та інші ласощі з рафінованим цукром містять мало клітковини та рідини, а також багато жиру, що не сприяє ефективному травленню.
6. Алкоголь
Як і кава, алкоголь прискорює виведення води з організму, а це може означати проблеми з дефекацією. Якщо ви хочете насолодитися їх смаком, то не забудьте випити склянку води.
Ці зміни у харчуванні можуть бути корисними для покращення роботи кишківника та всього самопочуття. Однак якщо закрепи продовжуються тривалий час, необхідно звернутися за допомогою до лікаря.