Фізична активність допоможе покращити стан серця та сповільнити розвиток хвороби Альцгеймера: дослідження

Фізична активність допоможе покращити стан серця та сповільнити розвиток хвороби Альцгеймера: дослідження

Згідно з дослідженнями вчених Каліфорнійського університету в Сан-Дієго (США), фізична та розумова діяльність дозволяє зберегти навички мислення. Однак у жінок фізична активність збільшує швидкість думки, а у чоловіків це має більш нюансований характер. Це свідчить про індивідуальні відмінності фізичної активності.

Експерти опитали 758 осіб, середній вік яких складав 76 років. У деяких не було проблем із мисленням чи пам’яттю, у деяких спостерігалися легкі когнітивні порушення, а у деяких була деменція. Учасники пройшли сканування мозку та виконали тести на швидкість мислення та пам’яті.

Їх запитали про звичайну щотижневу фізичну активність. І в яких трьох видах розумової діяльності — читання книг, прослуховування лекцій, ігри карти — вони брали участь за останні 13 місяців. За кожну розумову активність вони набирали загалом 1,4 бала.

На думку вчених, інтелектуальна діяльність дозволяла відстрочити виникнення нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера, на 2,75 року. А 15 хвилин фізичної активності на тиждень покращувала стан серця.

— Розумова діяльність була пов’язана з покращенням швидкості мислення як для чоловіків, так і для жінок. А фізична активність більше покращувала швидкість мислення у жінок, ніж у чоловіків, — зазначив керівник дослідження, доктор філософії Джуді Па, пише ScienceDaily.

Експерт підкреслює, що покращити когнітивні здібності можна завдяки прогулянкам, спілкуванню з друзями, читанню. За його словами, фізичні вправи сприяють кращому кровообігу, забезпечують мозок киснем і поживними речовинами, а також стимулюють ріст нових нейронів. Розгадування головоломок допомагає зміцнити зв’язки між нейронами та зберегти здоров’я мозку в старості.

Дослідження опубліковано у журналі Neurology.

Реклама
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
Реклама
Лікування бронхіту в домашніх умовах
Як лікувати бронхіт вдома — правилаПрепарати: чим ...
Молочниця на язиці
ПричиниФактори ризикуМолочниця на язиці: симптомиМ...
Реклама
Кохання викликає зміни у структурах мозку: лікар
Антрополог і дослідник міжособистісних відносин, д...
Вчені назвали напій, який зволожує організм краще за воду
Молоко містить воду, що робить його чудовим джерел...
Реклама