Гормон окситоцин допоможе відновити серцеву тканину після інфаркту: вчені

Гормон окситоцин допоможе відновити серцеву тканину після інфаркту: вчені

Гормон окситоцин виробляється у гіпоталамусі, а потім вивільняється гіпофізом. Окситоцин пов’язаний з материнським інстинктом: він відіграє ключову роль у стимуляції скорочень матки під час пологів, а також стимулює виділення молока із молочних залоз грудей під час годування дитини.

Окситоцин часто називають «гормоном кохання». Його вивільнення може посилюватися під час обіймів, поцілунків, занять сексом, а також під час оргазму.

Згідно з дослідженням, яке була опубліковано в журналі Frontiers in Cell and Developmental Biology («Межі в клітинній біології та біології розвитку»), окситоцин може мати ще одну важливу властивість, яка раніше була невідома: він може допомогти регенерувати серцеву тканину після травми. Завдяки цьому його можна використовувати після серцевого нападу або інфаркту міокарда.

Раніше було доведено, що серце здатне частково регенерувати мертві тканини. Річ у тому, що після серцевого нападу деякі клітини у зовнішній мембрані серця мігрують в інший шар, перикард, і перетворюються на стовбурові клітини. Вони можуть потім перетворитися на інші типи клітин, у тому числі й клітини серцевого м’яза, кардіоміоцити, які дозволяють серцю скорочуватися та розслаблятися. Це сприяє його відновленню. Однак результати цього процесу були визнані неефективними, а його наслідки — незначними.

Сучасні вчені вважають, що стимуляція перикардіальних клітин, яка сприяє їх перетворенню на кардіоміоцити, може згодом стати засобом відновлення серця після травми.

Експерти провели дослідження на рибках даніо, які здатні регенерувати тканини, у тому числі серця та мозку. Дослідники виявили, що протягом трьох днів після пошкодження серця мозок рибок виробляв окситоцин у 20 разів більше, ніж раніше. Потім він досяг серця, де з’єднався з рецепторами клітин перикарда і почав перетворювати їх на нові кардіоміоцити.

— Це говорить про те, що окситоцин може відігравати ключову роль у відновленні серця після травми. Знання цього дозволить розробити ліки, які допоможуть знизити ризик появи серцевої недостатності та покращити стан пацієнтів після інфаркту міокарда, — зазначають автори дослідження, цитує портал Poradnik Zdrowie.

Цікаво, що таким же чином вчені протестували 14 інших гормонів, але жоден з них не зміг «змусити» клітини поводитися належним чином.

Аналогічні дослідження показують, що окситоцин може сприяти антиапоптотичним (протипрограмованим на смерть клітин) та протизапальним процесам, а також стимулювати регенерацію тканин. Це підтверджує, що застосування окситоцину можливе під час лікування серцевих захворювань. Однак необхідно продовжити дослідження, щоб уточнити тривалість застосування та дозування препаратів на його основі.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама