Харчова алергія вражає кожну десяту людину у світі

Харчова алергія вражає кожну десяту людину у світі

Алергія є неадекватною реакцією імунної системи на речовини, які зазвичай безпечні. Серед них — пилок, пліснява, шерсть тварин, хімічні речовини та харчові продукти.

Коли організм сприймає ці антигени як загрозу, імунна система реагує, виробляючи антитіла, зокрема, імуноглобулін E (IgE). Вони стимулюють вивільнення хімічних речовин, таких як гістамін з клітин, що викликає алергічні симптоми.

Симптоми алергії

  • Сверблячка, червоні плями на шкірі або висип.
  • Чихання, закладеність носа, нежить.
  • Сльозотеча та свербіж.
  • Кашель, задишка або свистяче дихання.
  • Болі у животі, нудота чи пронос.

Згідно зі статистикою, харчова алергія вражає кожну десяту людину в усьому світі. Досі незрозуміло, чому деякі люди схильні до алергії. В останні роки вчені, намагаючись відповісти на це питання, досліджували мікробіом кишківника, щоб зрозуміти його можливу участь у реакціях гіперчутливості.

Як відомо, кишківник є домівкою для бактерій, грибків, вірусів. Ці мікроорганізми впливають на процеси травлення, а також на настрій та імунітет. Мікробіом виділяє коротколанцюгові жирні кислоти, включаючи масляну кислоту або бутират, що сприяє гарному самопочуттю.

Порушення флори мікробіому змінюється, коли бутирату не вистачає. Для його заповнення зазвичай вводять бактерії, що виробляють його. Вчені під час експерименту замість них безпосередньо вводили метаболіт. Це дозволяло зняти симптоми алергії на арахіс та, можливо, інші її типи.

Дослідники експериментували з покращенням структури бутирату для його ефективнішого введення в організм. Бутират є сіллю масляної кислоти, яка є коротким ланцюгом жирних кислот та асоціюється з потенційною користю для здоров’я кишківника та імунної системи.

Проблема полягає в тому, що бутират, який приймається перорально, розкладається ще до того, як досягне кишківника. До того ж він має неприємний запах та смак. Фахівці розробили полімерні міцели, які містять приховані в ядрі бутиратні ланцюги. Вони допоможуть зменшити неприємний запах та смак бутирату, а також захистити ланцюги жирних кислот від розкладання до досягнення кишківника.

Якщо клінічні дослідження підтвердять ефективність та безпеку цього удосконаленого бутирату, його використання може бути розглянуте для лікування харчових алергій та запальних захворювань кишківника, повідомляє Американське хімічне товариство.

Реклама
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
Реклама
Лікування бронхіту в домашніх умовах
Як лікувати бронхіт вдома — правилаПрепарати: чим ...
Молочниця на язиці
ПричиниФактори ризикуМолочниця на язиці: симптомиМ...
Реклама
Кохання викликає зміни у структурах мозку: лікар
Антрополог і дослідник міжособистісних відносин, д...
Вчені назвали напій, який зволожує організм краще за воду
Молоко містить воду, що робить його чудовим джерел...
Реклама