Кардіологи назвали синдром, який вражаєте кожну третю людину

Кардіологи назвали синдром, який вражаєте кожну третю людину

Американська кардіологічна асоціація попереджає про нову хворобу — комбіновані ефекти ожиріння, діабету та хронічну хворобу нирок. Кардіо-нирково-метаболічний синдром, або скорочено ХНМ, може бути дуже небезпечним. Що це таке і як убезпечити себе?

Відповідно до статті, яка була опублікована в журналі Circulation («Циркуляція»), серцево-судинний нирково-метаболічний синдром (ХНМ) не що інше, як накладання симптомів захворювання нирок, порушень обміну речовин (ожиріння, цукровий діабет ІІ типу) та хвороб серця. Таке поєднання значно підвищує ризик передчасної смерті. З технічної точки зору ХНМ — це не нове захворювання, а погляд на те, як хронічні стани впливають один на одного.

За даними Американської кардіологічної асоціації (AHA), кожен третій дорослий американець має принаймні три фактори ризику, які збільшують ризик розвитку цього стану. Експерти виділяють чотири стадії ХНМ.

0 стадія. Відсутність симптомів захворювання та факторів ризику. Необхідно проводити профілактичні огляди раз на три-п’ять років, контролювати рівень артеріального тиску, тригліцеридів, глюкози та холестерину.

І стадія: надлишок жиру в організмі, особливо на животі, предіабет. Рекомендуються профілактичні огляди кожні два-три роки та дотримання дієти.

ІІ стадія. Люди можуть відчувати підвищений кров’яний тиск, захворювання нирок та діабет ІІ типу. Рекомендується розпочинати лікування, якомога раніше.

ІІІ стадія. Характерні ранні симптоми серцево-судинних захворювань. Необхідне посилення профілактичних заходів, зміна раціону.

ІV стадія. Діагностовано серцево-судинне захворювання з нирковою недостатністю. Багато пацієнтів на цій стадії вже перенесли інсульт чи інфаркт.

Основна мета визначення ХКМ — поставити більш ранній діагноз і тим самим уберегти пацієнта від серйозних ускладнень.

Реклама
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
Реклама
Молочниця в горлі
ПричиниФактори ризикуМолочниця в горлі: симптомиЛі...
Молочниця в ротовій порожнині
Що таке молочниця у ротіПоширенняМолочниця у роті:...
Реклама
Кохання викликає зміни у структурах мозку: лікар
Антрополог і дослідник міжособистісних відносин, д...
Вчені назвали напій, який зволожує організм краще за воду
Молоко містить воду, що робить його чудовим джерел...
Реклама