Кава може посилити побічні дії ліків

Кава може посилити побічні дії ліків

Взаємодія лікарських засобів з кавою залежить від індивідуальних особливостей організму. Однак є препарати, при використанні яких слід остерігатися вживання кави. Це може посилити дію ліків чи навпаки інгібувати їх всмоктування.

1. Ендокринні препарати

В основному це пігулки або краплі на спиртовій основі, які слід приймати вранці натще. Тому лікарі рекомендують додаткові пів години після їх прийняття утриматися від їжі для правильного засвоєння організмом.

2. Від остеопорозу

Вживання кави разом із препаратами, що містять кальцій, може зменшувати їх засвоєння, особливо якщо кава приймається у великих кількостях. Внаслідок цього гострі болі посилюються.

3. Від кислотного рефлюксу

Хворі, які схильні до кислотного рефлюксу або гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ), повинні уникати кави. Кофеїн, що міститься в нєї, може посилити прояви кислотності. Для їх запобігання такі препарати слід приймати натще.

4. Від високого кров’яного тиску

Кофеїн має сечогінну дію, так само як і ліки для зниження артеріального тиску. Спільне їх застосування може призвести до зневоднення організму.

5. Від дефіциту уваги

Препарати цієї групи мають заспокійливу властивість, що дозволяє обмежити імпульсивність і гіперактивність. Кава, навпаки, викликає їх. Тому їх не слід приймати разом. Адже лікувальний ефект буде зведений нанівець.

6. Від грипу

Деякі ліки під час лікування грипу також є стимуляторами. Разом з кавою вони можуть надмірно збудити та змусити нервувати. А це протипоказано. Адже найкращим лікуванням грипу є відпочинок.

7. Антибіотики та антидепресанти

Кава може впливати на активність ферментів печінки, що впливають на метаболізм деяких ліків, таких як антибіотики, антидепресанти та протиепілептичні препарати.

8. Препарати вітаміну D

Кава може зменшувати засвоєння кальцію. Тому його вживання разом із препаратами вітаміну D, спрямованими на збільшення рівня кальцію, може погіршити ефективність препарату.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама