Лікар пояснив, чим небезпечна надмірна пітливість уночі

Лікар пояснив, чим небезпечна надмірна пітливість уночі

Гіпергідроз — це стан, при якому у людини спостерігається надмірне потовиділення. Воно може відбуватися як на конкретних ділянках тіла, таких як пахвові западини, долоні, стопи або обличчя, так і по всьому тілу. Гіпергідроз може бути первинним (ідіопатичним) чи вторинним.

Первинний (ідіопатичний) гіпергідроз не має конкретної причини й часто проявляється у дитинстві чи молодості. Він може бути пов’язаний зі спадковістю і може супроводжуватися підвищеною чутливістю до температурних змін або стресу.

Вторинний гіпергідроз пов’язаний з медичним станом: ожирінням, ендокринними розладами, неврологічними чи інфекційними захворюваннями, прийманням ліків.

Однак надмірне потовиділення завжди викликає тривогу. Зазвичай воно з’являється при перебігу інфекційних захворювань, а також у жінок під час вагітності та менопаузи.

Причини появи нічного гіпергідрозу

  • Захворювання ендокринних захворювань, зокрема гіпертиреозу;
  • синдром обструктивного апное сну;
  • ревматологічні захворювання;
  • приймання деяких препаратів.

— Підвищене потовиділення вночі може бути симптомом деяких видів раку. Особливо небезпечна ситуація, коли нічна пітливість настільки рясна, що людина, прокидаючись, змушена змінювати постільну білизну та приймати душ, — розповів доктор Дебора Лі, цитує портал Poradnik Zdrowie.

Такий симптом дуже характерний для лейкемії, лімфоми, феохромоцитоми надниркових залоз. Також він може виникати при раку яєчників, печінки та легень.

Зазвичай у таких випадках гіпергідроз супроводжується й іншими симптомами: надмірною втомою та слабкістю, свербінням та блідістю шкіри, різкою втратою ваги та болем у лімфатичних вузлах після вживання алкоголю. У такому разі лікування основного захворювання дозволяє позбутися гіпергідрозу.

Лікування безпосередньо гіпергідрозу може включати: використання антиперспірантів, ін’єкції ботулінум-токсину, застосування антихолінергічних препаратів або процедур іонофорезу.

Реклама
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Реклама
Гастрит із підвищеною кислотністю
Причини розвитку гастриту з підвищеною кислотністю...
Діарея: психосоматика
Діарея при тривожному розладіПсихогенна діарея — с...
Реклама
Кохання викликає зміни у структурах мозку: лікар
Антрополог і дослідник міжособистісних відносин, д...
Вчені назвали напій, який зволожує організм краще за воду
Молоко містить воду, що робить його чудовим джерел...
Реклама