Лікарі назвали продукти, які допоможуть знизити ризик розвитку недоумства втричі

Лікарі назвали продукти, які допоможуть знизити ризик розвитку недоумства втричі

Згідно з дослідженнями, дієта, багата на продукти з потужною протизапальною дією, може знизити ризик розвитку різних захворювань, включаючи деменцію, у тому числі хворобу Альцгеймера. Протизапальні продукти, такі як горіхи, риба, оливкова олія, фрукти та овочі, містять безліч поживних речовин та антиоксидантів, які можуть захистити мозок від запалення та окисного стресу.

Більше овочів та фруктів

Лікар-геронтолог Афінського національного університету імені Каподистрії (Греція) Ніколаос Скармеас протягом 3,5 років спостерігав за 1059 респондентами, середній вік яких складав 73 роки. За час експерименту у 6% учасників розвинулися деменція.

Ніколаос Скармеас вивчив раціон всіх респондентів. Як виявилося, ті з них, у кого в раціоні було багато напівфабрикатів, смаженої їжі та газованих напоїв, але при цьому мало овочів та фруктів, були схильні до деменції в 3 рази частіше, ніж їхні ровесники, які дотримувалися здорового харчування.

Лікар розділив результати досліджень на три підгрупи залежно від того, наскільки протизапальною була дієта учасників. І оцінив їх за шкалою від – 8,87 до +7,98. З’ясувалося, що ти, хто в середньому споживав на тиждень 20 порцій фруктів, 19 порцій овочів, 4 порції бобових, 11 порцій кави та чаю, почували себе краще, ніж ті, хто не дотримувався такого харчування.

Учасники, які їли на тиждень менше ніж 9 порцій фруктів, 10 порцій овочів, 2 порцій бобових, 9 порцій кави та чаю, були в 3 рази частіше схильні до недоумства.

Не забувайте про рибу

Аналогічне дослідження лікаря з Університету Бордо (Франція) Сесілії Самієрі показало, що споживання на тиждень понад двох порцій риби захищає людей молодших 75 років від судинної деменції. Це пов’язано з високим вмістом омега-3 поліненасичених жирних кислот у жирній рибі, які мають протизапальну та нейропротекторну дію.

Омега-3 жирні кислоти, особливо EPA (ейкозапентаєнова кислота) та DHA (докозагексаєнова кислота), відіграють ключову роль у підтримці структури та функції мозку. Дослідження показало, що вони можуть сприяти покращенню кровотоку в мозку, зниженню ризику утворення бляшок, асоційованих з хворобою Альцгеймера, та загальному зниженню запальних процесів в організмі.

Крім того, регулярне вживання риби пов’язане з покращенням когнітивних функцій та уповільненням когнітивного погіршення, яке може призвести до розвитку недоумства. Так, дослідження, опубліковане в журналі American Journal of Preventive Medicine, показало, що люди, які регулярно вживають рибу, мають менший ризик розвитку судинної деменції.

Дослідження опубліковано у журналі Neurology («Неврологія»). 

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама