Лікарі пояснили, які трави допомагають від сухого кашлю, а які — від вологого

Лікарі пояснили, які трави допомагають від сухого кашлю, а які — від вологого

Кашель — найчастіший симптом вірусних інфекцій, таких як застуда та грип. Він є захисною реакцією на подразнення дихальних шляхів. І частіше буває вологим, або так званим продуктивним, з виділенням слизу і сухим, або непродуктивним, без відхаркування. Але буває кашель і сухий, і вологий одночасно, який важко визначити через його непостійність

Кожен з видів кашлю потребує лікування настоями певних трав. Так, за сухого кашлю рекомендуються рослини, що мають обволікаючі та протикашльові властивості, а при вологому — трави, що розріджують секрет і полегшують його виведення.

Трави від сухого кашлю виділяють слизові речовини та пригнічують активність кашльових точок у дихальних шляхах, покриваючи їх захисним шаром. Трав’яні слизи також мають протизапальні та загоювальні властивості. При сухому кашлі добре використовувати: листя мати-й-мачухи, подорожника, ісландського лишайнику; квіти польового маку та мальви; насіння льону.

  • Трав’яні відвари, що виділяють слиз, слід приймати через 1 годину після їди та ліків, оскільки вони також обволікають травний тракт і таким чином знижують всмоктування ліків та поживних речовин.

При вологому кашлі рекомендуються відхаркувальні трави. До них належать: трави чебрецю, ісопу та медуниці; листя розмарину та перцевої м’яти; корінь солодки, мильнянки, первоцвіту; плоди анісу, соснові гілочки та бруньки, евкаліпт.

  • Приймати відвари та настої із цих трав слід до 16–17 години, двічі-тричі на день.

Трави від сухого та вологого (змішаного) кашлю. Для настоїв і відварів при такому кашлі підійдуть збори: мати-й-мачуха та чебрець; ісландський лишайник та чебрець; квітка бузини, лист мати-й-мачухи, аніс та чебрець; лист шавлії, фенхель, лист мати-й-мачухи та корінь алтею.

Читайте також: Кашель у дітей

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама