Нічні кошмари вдвічі підвищують ризик розвитку хвороби Альцгеймера: дослідження

Нічні кошмари вдвічі підвищують ризик розвитку хвороби Альцгеймера: дослідження

Нічні кошмари можуть бути зумовлені різними факторами: стресом, занепокоєнням та іншими психологічними факторами. Однак важливо розрізняти звичайні нічні кошмари, які часто є нормальними реакціями організму на стрес та переживання, та патологічні зміни, такі як хвороба Паркінсона.

Вчені з Університету Бірмінгема (Великобританія) проаналізували три раніше проведені дослідження, в яких вивчалося, як якість сну відбивається на здоров’ї. У дослідженнях взяли участь 600 дорослих віком 35–64 років та 2600 людей похилого віку віком від 80 років.

Крім оцінки якості сну респондентів, також було зібрано дані про їхнє здоров’я мозку та враховано можливе виникнення патологій з часом.

Виявилося, що люди середнього віку, яким снилися кошмари щонайменше раз на тиждень, у чотири рази частіше відчували зниження когнітивних функцій протягом десяти років. В учасників, яким кошмари снилися рідко, це спостерігалося нечасто.

У людей похилого віку, яким щотижня знялися кошмари, в пізніші роки вдвічі частіше діагностували хворобу Альцгеймера, ніж у тих, хто спить спокійніше.

Вчені пояснюють це тим, що погана якість сну поступово погіршує мозкову діяльність. Однак, згідно з іншою теорією, кошмари є не тригером деменції, а її симптомом.

З появою частих і неспокійних нічних кошмарів слід звернутися до лікаря-сонолога. Він зможе провести оцінку сну, виявити можливі причини появи кошмарів та призначити відповідне лікування.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама