Пробіжки покращують роботу мозку: вчені

Пробіжки покращують роботу мозку: вчені

Відомо, що біг покращує кровообіг та зміцнює здоров’я серця. Він добре впливає на перистальтику кишківника, захищає від остеопорозу та допомагає підтримувати струнку фігуру. Однак про його користь для мозку говорять мало.

Зарядка для мозку

Вчені Університету Цукуба (Японія) провели дослідження. Воно показало, що 10 хвилин бігу дозволяють стимулювати ті ділянки мозку, які відповідають за позитивне самопочуття та контроль уваги. 

Позитивний вплив бігу на організм та психіку можна помітити вже після 10-хвилинної пробіжки у помірному темпі. За цей час відбувається покращення кровообігу, завдяки чому мозок починає функціонувати ефективніше. Це призводить до того, що ми стаємо уважнішими. Детальні результати цього дослідження були опубліковані в журналі Nature («Природа»).

Думки про те, коли біг найкраще впливає на концентрацію уваги, розділилися серед вчених. Якщо японські дослідники вважають, що достатньо всього 10-хвилинної пробіжки, то їх американські колеги з Род-Айлендського коледжу вважають, що за дві години після бігу людський розум починає працювати ефективніше. Інші фахівці Американського коледжу спортивної медицини доводять, що навіть 30-хвилинні тренування на біговій доріжці можуть покращити самопочуття людей, які страждають на депресію. Чому це відбувається?

«Бігова ейфорія»

Біг підтюпцем підвищує вироблення ендорфінів, так званих гормонів щастя. Ендорфіни мають знеболювальну властивість і можуть викликати почуття ейфорії. Тому біг іноді називають «біговою ейфорією».

Крім ендорфінів, біг також може сприяти виділенню інших нейротрансмітерів, таких як серотонін і норадреналін, які також можуть позитивно впливати на настрій.

Все це свідчить про те, що біг підтюпцем може знизити рівень стресу та тривожності, покращити якість сну, підвищити рівень енергії та покращити настрій. 

Реклама
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
Реклама
Лікування бронхіту в домашніх умовах
Як лікувати бронхіт вдома — правилаПрепарати: чим ...
Молочниця на язиці
ПричиниФактори ризикуМолочниця на язиці: симптомиМ...
Реклама
Кохання викликає зміни у структурах мозку: лікар
Антрополог і дослідник міжособистісних відносин, д...
Вчені назвали напій, який зволожує організм краще за воду
Молоко містить воду, що робить його чудовим джерел...
Реклама