Питна вода може викликати розвиток раку у чоловіків: дослідження

Питна вода може викликати розвиток раку у чоловіків: дослідження

Високі рівні нітратів у питній воді можуть бути пов’язані з деякими захворюваннями, включаючи рак передміхурової залози.

Як шкідливі речовини потрапляють в організм

Дослідники з Барселонського інституту глобальної охорони здоров’я (ISGlobal) виявили, що нітрати, які споживаються разом із водопровідною водою або водою у пляшках, можуть сприяти розвитку цього типу раку.

Нітрати та тригалометани (ТГМ) є двома найбільш поширеними забруднювачами питної води. Нітрати найчастіше надходять із сільськогосподарських добрив та гною тварин. В результаті випадання опадів вони вилуговуються у ґрунт і річки, а потім з них потрапляють у питну воду.

За словами дослідника Крістіни Вільянеуева, «нітрати є частиною природи, але ми, люди, змінили його природний цикл».

Тригалометани (ТГМ) утворюються після знезараження питної води хлором. Нітрити можуть надходити в організм тільки при прийманні внутрішньо, тоді як ТГМ також можуть всмоктуватися під час купання та вдихатися з повітрям.

Допоможе дієта

Щоб оцінити зв’язок між ризиком розвитку раку передміхурової залози та довгостроковим впливом нітратів та ТГМ у питній воді, вчені обстежили 697 пацієнтів з раком передміхурової залози. У 97 хворих спостерігалася агресивна форма пухлини. До контрольної групи увійшли 927 здорових учасників.

Концентрація впливу нітратів та тригалометану оцінювалася на основі місця проживання учасників дослідження та кількості споживаної ними води.

Виявилося, що люди, які споживають разом з водою понад 14 мг нітратів на добу, схильніші до розвитку цього онкологічного захворювання. Вони втричі частіше розвивався агресивний рак передміхурової залози, порівняно з людьми, які споживали ці сполуки на низькому рівні, до 6 мг на день.

Фахівці припускають, що споживання більшої кількості фруктів та овочів допоможе зменшити негативний вплив нітратів на організм. Фрукти та овочі багаті на антиоксиданти, вітаміни та поліфеноли, які можуть допомогти знизити ризик розвитку раку та інших захворювань.

Антиоксиданти сприяють боротьбі з окислювальним стресом і захищають клітини від ушкоджень, спричинених вільними радикалами, які можуть бути утворені внаслідок обробки нітратів в організмі. Поліфеноли також мають антиоксидантні властивості та можуть допомогти знизити запалення в організмі.

Однак не варто розглядати дієту як єдиний засіб запобігання негативним наслідкам вживання нітратів. Важливо також стежити за загальним харчуванням, вживати питну воду, що відповідає стандартам якості, та вести здоровий спосіб життя загалом.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама