Розширені зіниці та надмірна сонливість можуть бути ознакою травми голови

Розширені зіниці та надмірна сонливість можуть бути ознакою травми голови

Навіть невеликі травми голови можуть призвести до пошкодження мозкової тканини або кровоносних судин усередині черепа. Цей стан, відомий як травматична мозкова травма (ТМТ), може виникнути після удару, струсу або раптового руху голови.

У багатьох людей з ТМТ можуть не виникнути симптоми, а проявитися через кілька годин або навіть днів після травми. Це робить травматичну мозкову травму складною для діагностики.

Симптоми травматичної мозкової травми

  • Головний біль;
  • запаморочення;
  • погіршення зору;
  • проблеми з концентрацією уваги та пам’яті;
  • зміни настрою та поведінки.

Іноді травма голови супроводжується втратою свідомості. Зазвичай у місці забиття з’являється набряк. Ознакою травми голови також можуть бути розширені зіниці та надмірна сонливість.

Небезпечні наслідки

Струс мозку може бути наслідком навіть невеликого удару. Викликає тимчасові розлади головного мозку із втратою свідомості. Людина приходить до тями швидко, але це не означає, що з часом у неї не буде компресії головного мозку.

Компресія мозку є результатом підвищення тиску всередині черепа. Його причиною може бути сам удар по голові, перелом черепа чи внутрішньочерепна кровотеча. Неврологічні симптоми, такі як сплутаність свідомості, можуть виникнути як відразу після травми, так і через кілька днів після неї. Це небезпечний для життя стан. Тому постраждалому необхідно якнайшвидше звернутися до лікарні.

Внутрішньочерепна гематома становить серйозну загрозу життю. Виділяють дві групи симптомів внутрішньомозкових гематом: симптоми підвищення внутрішньомозкового тиску та ознаки ушкодження специфічних структур головного мозку. Супутніми симптомами є брадикардія, підвищення артеріального тиску, посилення головного болю, нудота, блювання. Їм передує період щодо хорошого усвідомлення після попередньої непритомності.

Як надати першу допомогу

  • Людину з травмою голови слід посадити або укласти, а на запалене місце прикласти лід, загорнувши його в тканину. Хворий повинен лежати нерухомо щонайменше 30 хв. Якщо за цей час його стан не покращає, слід викликати швидку допомогу.
  • Якщо хворий знепритомнів, його потрібно укласти на бік, щоб він не задихнувся.
  • Навіть у разі короткочасної втрати свідомості слід звернутися до лікаря, який призначить рентген чи комп’ютерну томографію голови.

Серйозна травма голови часто потребує лікування за умов стаціонару.

Якщо є підозри на травму голови, важливо звернутися до лікаря. Це допоможе прискорити процес одужання та не допустити розвитку ускладнень.

Реклама
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
Реклама
Лікування бронхіту в домашніх умовах
Як лікувати бронхіт вдома — правилаПрепарати: чим ...
Молочниця на язиці
ПричиниФактори ризикуМолочниця на язиці: симптомиМ...
Реклама
Кохання викликає зміни у структурах мозку: лікар
Антрополог і дослідник міжособистісних відносин, д...
Вчені назвали напій, який зволожує організм краще за воду
Молоко містить воду, що робить його чудовим джерел...
Реклама