Шрами після операції можуть викликати плоскоклітинний рак: хірург

Шрами після операції можуть викликати плоскоклітинний рак: хірург

У 2020-му світ облетіла новина: французька танцівника Лоло Феррарі, відома як жінка з найбільшими грудьми, померла від розриву грудних імплантатів. Розтин показав, що зірка померла від приймання антидепресантів. Історія Феррарі не єдина, яка показує, що прагнення вдосконалення своїх форм може мати сумні наслідки.

Лікарі підтверджують, що ускладнення можуть виникнути ще під час встановлення імплантатів. Надалі такий ризик може виникнути, коли тіло формує капсулу тканини навколо імплантату. Та може стати твердою та тиснути на молочну залозу, викликаючи біль. Та й наявність самого стороннього тіла може призвести до розвитку раку молочних залоз, про що нагадують фахівці Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США (FDA).

Пухлини можуть розвиватися в рубцевій тканині

Понад десяти років тому лікарі висловлювали занепокоєння, що текстуровані імплантати Allergan можуть призвести до розвитку пухлини, так званої анапластичної великоклітинної лімфоми. Ці грудні імплантати мали не гладку, а текстуровану поверхню, яка сприяла розвитку запалення. В результаті вони були вилучені з ринку після того, як їх використання призвело до смертності 33 пацієнток і понад 600 випадків раку.

Зараз фахівці FDA дійшли висновку, що гладкі імплантати, як і текстуровані, можуть бути пов’язані з іншими видами пухлини, наприклад клітинним раком або іншими типами лімфоми. Так, згідно з даними The New York Times, відомо про понад 20 випадків плоскоклітинного раку та близько 30 випадків лімфом, розташованих у рубцевій тканині навколо грудного імплантату.

Експерти закликають лікарів та пацієнтів повідомляти про будь-які випадки плоскоклітинного раку, лімфоми та будь-яких інших видів раку, розташованих у рубцевій тканині навколо грудних імплантатів. І просять уважно стежити за своїм тілом. Такі симптоми, як біль, вузлики чи пошкодження шкіри навколо грудей, повинні викликати занепокоєння.

Ризик невеликий, але він є

Деякі експерти вважають, що ризик залишається низьким і це не повинно викликати занепокоєння.

— Давно відомо, що шрами, які створюються хірургією грудного імплантату, можуть спричинити плоскоклітинний рак. Але точна природа зв’язку між імплантатом та пухлинами доки не ясна, — вважає професор пластичної хірургії у Техаському університеті Марк Клеменс, цитує портал Gazeta.pl.

Однак хірурги визнають, що невеликий ризик ускладнень, пов’язаних із грудними імплантатами, є. 

Фактори ризику 

  • Проведений курс хімієтерапії або променевої терапії;
  • діабет;
  • системний червоний вовчак;
  • куріння. 

На прохання FDA, у США на пакуванні грудних імплантатів розміщується попередження, аналогічне тим, що є на пачці цигарок. Вважається, що імплантати пов’язані з низкою хронічних станів, серед яких аутоімунні захворювання, біль у суглобах, сплутаність свідомості, біль у м’язах, хронічна втома, пухлини.

Експерти радять перед ухваленням рішення про хірургічне втручання з використанням грудних імплантів, проконсультуватися з пластичним хірургом та обговорити з ним усі можливі ризики.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама