Тривале приймання ліків може спричинити головний біль та пошкодити нирки

Тривале приймання ліків може спричинити головний біль та пошкодити нирки

Головний біль відскоку, також відомий як реактивний біль голови або головний біль через переповнення судин, може виникати при зловживанні певними препаратами, особливо анальгетиками. Це тип головного болю, який може виникнути після припинення приймання певних ліків або зменшення їхньої дози, коли організм звикає до них, особливо до тих, ацетамінофен (такі як парацетамол) або кофеїн.

Головний біль відскоку частіше вражає жінок

Підраховано, що близько 1–2% від населення, навіть діти, страждають від цього виду головного болю. Вперше головний біль відскоку описав доктор Лі Кудроу у 1982 році. Він зауважив, що люди, які страждали від спонтанного головного болю, такого як мігрень або головний біль напруги, протягом тривалого часу використовували знеболювальні засоби. Тоді й з’явився термін «головний біль відскоку», який використовується досі.

Головний біль відскоку є вторинним. У 60–70% випадках на нього скаржаться люди, які страждають на мігрень, і в 30% випадках — з головним болем напруги. Найчастіше на неї скаржаться жінки віком 40 років. Однак ця недуга може з’явитися і у дітей, й у людей похилого віку. Лікарі пояснюють це тим, що вони часто, а іноді й щодня приймають знеболювальні препарати.

З’являється відразу після пробудження

Цей тип головного болю вражає всю частину голови, особливо лобово-скроневу область, рідше — тім’яну і потиличну. Зазвичай головний біль відскоку з’являється вранці відразу після пробудження, що змушує пацієнтів приймати препарати. Потім, близько полудня, з’являється чергова хвиля болю, що знову змушує повторного приймання ліків. Але це дає лише короткочасне полегшення.

Симптоми головного болю відскоки

  • Проблеми з концентрацією уваги;
  • м’язова напруга;
  • апатія чи гіперактивність;
  • безсоння;
  • відсутність апетиту;
  • тремор рук.

Якщо головний біль відскоку  є наслідком лікування мігрені, то, крім головного болю, що пульсує, нудоти та блювання, можуть з’явитися і неврологічні розлади.

Тривале приймання ліків може викликати не тільки головний біль відскоку, а й пошкодити систему травлення, нирки. Лікування цього типу головного болю передбачає негайне припинення прийняття анальгетиків.

Важливо, щоб це відбувалося під медичним наглядом, особливо якщо людина приймала препарати протягом тривалого часу або у великих дозах. Лікар може також запропонувати альтернативні методи лікування головного болю та допомогти розробити план поступового зниження дози або відмови від препаратів для запобігання розвитку побічних ефектів.

Реклама
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Реклама
Гастрит із підвищеною кислотністю
Причини розвитку гастриту з підвищеною кислотністю...
Діарея: психосоматика
Діарея при тривожному розладіПсихогенна діарея — с...
Реклама
Експерти пояснили, чому хворі на деменцію не впізнають знайомих
Термін «лобово-скронева пайова дегенерація» викори...
6 небезпечних захворювань, на які вказує поява білих смуг на нігтях
Смуги, які проходять паралельно лунці, або білого ...
Реклама